Setari Cookie-uri

Ghidul stilurilor de amenajari interioare

De ceva vreme, in design sunt la mare moda stilurile istorice, fie utilizate ca atare, fie reinterpretate si adaptate, intr-un mix modern si stralucitor, materialelor si formelor contemporane.

Art Nouveau: primul stil cu adevarat original al secolului XX, este dominat de linii curbe si forme sinuase, cu modele florale stilizate si un caracter capricios, feminin. Parchetul, sticla colorata si tapetul cu modele stilizate sunt indispensabile.





Art Deco: a dominat perioada interbelica, cu precadere in America, unde si-a impus liniile drepte, geometrice, decoratiile inspirate de arta egipteana sau azteca si materialele lucioase. Covoare in modele rectangulare, mobila simpla si cu forme puternice si culori aprinse, in combinatii indraznete (negru cu auriu, rosu sau argintiu).


Modernismul: revolutioneaza designul prin renuntarea la ornament si la materialele traditionale. Sunt folosite forme geometrice pure in spatii austere dominate de culori primare, cerinta principala fiind functionalitatea. Luminos, simplu, minimal.




Anii '50: inceputul erei consumatorului, acum apar multe dintre piesele de mobilier si electrocasnicele azi indispensabile. Culori aprinse, stil guma de mestecat, plan liber, modele geometrice, televizoare sau radiouri vechi si podele in tabla de sah.



Anii '60: tot ce caracterizeaza perioada hippie va poate ajuta sa obtineti un look anii '60, de la covoare sau tesaturi cu modele psihedelice la piese de inspiratie orientala sau tinand de pop art - orice, de la imagini cu Marilyn Monroe la desenul unei cutii de conserve.



Scandinav: imbinare a teoriilor moderniste cu materialele traditionale nordice, stilul scandinav transpune in lemn deschis la culoare eleganta si simplitatea maestrilor stilului international, fiind dominat de alb, textura naturala a lemnului, lumina si forme geometrice - ideologie care pe care o gasim si in designurile IKEA de azi.



Japonez: minimal, auster, utilizand materiale naturale (bambusul si hartia sunt la mare pret), cauta un echilibru intre spatiu si obiect si permite o imbinare a spiritului traditional cu agitatia vietii moderne. Mobila joasa, impletituri din paie si bambus, lumina difuza si culori neutre, pastelate.




African: exotic si atragator, se inspira din arta traditionala africana prin culorile indraznete, modelele in forme neregulate si materialele naturale.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 August 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.