Kudika
13 Iulie 2007

Pe buna dreptate, bucataria este considerata 'inima' oricarui camin, centrul in jurul caruia se organizeaza viata de familie: aici ne intalnim dimineata la cafea, aici pregatim masa de pranz, aici luam gustarea de seara.

Pe buna dreptate, bucataria este considerata 'inima' oricarui camin, centrul in jurul caruia se organizeaza viata de familie: aici ne intalnim dimineata la cafea, aici pregatim masa de pranz, aici luam gustarea de seara. De multe ori este cea mai animata camera din casa, mereu prinsa intr-un du-te vino permanent, iar aromele care razbat de aici contribuie la senzatia de familiaritate si de 'acasa' atat de necesara oricarei locuinte, amintind de clipele cele mai fericite ale copilariei.

Cum sa ai o bucatarie primitoare si aerisita

Viata noastra este, insa, mult diferita de cea a generatiilor anterioare, societatea ne impune acum un cu totul alt ritm si ne solicita in mai multe directii concomitent; de aici, provocarea aruncata designerilor de a adapta spatiul traditional al bucatariei la rigorile vietii moderne, pastrand insa intact spiritul si incarcatura afectiva care anima bucataria bunicii sau a matusii preferate.

Deja de cativa ani buni, tendinta generala este de a uni spatiul livingului cu bucataria intr-o 'mare camera' care sa inglobeze toate activitatile comune ale familiei. Dispare astfel imaginea femeii plictisindu-se trudind de una singura, aplecata deasupra oalelor si cratitelor. Gatitul este o activitate care implica toata familia, care trebuie sa profite la maxim de putinul timp pe care il petrece laolalta. Persoana care se ocupa de gatit poate sa participe la conversatia sau activitatile restului familiei sale, poate supraveghea jocul copiilor sau poate privi la televizor in momentele de respiro.

Nu va grabiti insa sa daramati peretii dintre bucatarie si living inainte de a fi gasit o solutie pentru a unifica designul celor doua spatii, pana acum separate, dar care vor trebui sa formeze un tot unitar - ce-i drept separat pe zone functionale, dar armonios inchegat. Nu este de dorit ca noua extensie sa adauge un neplacut aspect utilitar incaparii in care familia dumneavoastra isi va petrece cea mai mare a timpului impreuna, deci asigurati-va ca, prin diverse artificii de design, ati 'inmuiat' impactul dotarilor tehnice ale bucatariei.

Continuati, pe cat posibil, tema generala si schema de culori si materiale a livingului in noua dumneavoastra bucatarie. In primul rand, culoarea si textura lemnului trebuie sa fie aceeasi sau foarte asemanatoare. In orice bucatarie, o mobila inchisa la culoare adauga o nota de distinctie, si incalzeste spatiul, facandu-l mai prietenos si mai putin steril, antiseptic. Este important, daca aveti posibilitatea, sa continuati si materialul podelei din living in bucatarie. Nu va faceti griji, multe dintre noile materiale pentru podele sunt rezistente la murdarie si, cu un pic de atentie, veti putea intretine fara probleme orice tip de podea alegeti.

4 obiceiuri in amenajari interioare, de care trebuie sa scapi
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.