Setari Cookie-uri

Lumina si spatiul

Lumina actioneaza diferit prin intensitate, culoare si forma.

In contextul economic nu se exclude optiunea pentru filtrarea luminii intr-un anumit fel, mai exact ce corpuri de iluminare gazduiesc acei 75 w. Este foarte important modul in care reusim sa transmitem ce vrem interiorului in care locuim, ca avem un living clasic, un dormitor cald, un bar usor agresiv, ca imbinam aceste efecte luminoase in asa fel incat sa concure cu destinatia lor, cu functionalitatea spatiului.

Exista spatii delimitate doar de lumina asa cum exista forme de arhitectura, fatade "traduse" prin lumina, in concluzie, exista un mare potential la nivel fizic si psihologic ce actioneaza asupra observatorului.

Lumina actioneaza diferit prin intensitate, culoare si forma. Acest trio in formule diferite sunt codul genetic al senzatiei pe care o produce lumina. Sub forma de exemplu, intr-un spatiu relativ mare cu inaltime mica cateva abajururi de culori deschise spre alb, in forme lunguete, cu o oarecare ingustare pana la varf pentru ai da un efect de perspectiva, inalta spatiul si ii recreeaza atmosfera. Este o experienta practica incredibila.

Te poti juca cu spatiul. Poti sa-i diminuezi scara prin corpuri mici si multe pentru a parea mai spatios, sau poti sa schimbi scara prin forta de expresie a formei corpului, un candelabru la o scara mai mica minte observatorul cu nerusinare. Ori daca, spatiul nostru nu este Casa Poporului atunci avem toate motivele sa apelam la aceste tehnici si studii.

Corpurile de iluminat au devenit in timp o arta, fie prin forma si materialele utilizate fie prin sensibilitatea si efectele de filtrare a luminii, iar producatori sunt multi, de la artisti plastici pana la "artistii tehnicii" ai productiei in serie.

Modelarea unei energii, sau a felului transmiterii unei energii este o arta incredibila, dupa parerea mea, nesolicitata inca la capacitatile ei maxime. O lumina cioplita intr-o expresie transmateriala este o baza pentru viitor, mentionand insasi hologramele.

Viata noastra este un spectacol in fiecare zi, iar "luminile" sunt foarte importante pentru transmiterea sentimentelor si intentiilor noastre.

Un articol de Oana Nituica
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Martie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.