Lumina si spatiul

Lumina si spatiul

Lumina actioneaza diferit prin intensitate, culoare si forma.

Lumina are in spate un studiu laborios vizavi de toate influentele formale, estetice, de intensitate etc. De cele mai multe ori aceste teorii se regasesc in functionalitatile obiectelor/ corpurilor de iluminat ale marilor case de productie de design. De aici si destinatiile rezultante difera, in ceea ce privesc dimensiunile spatiului camerei, forma, perspectivele pe care le ofera (deschiderile). Retail jobs

Limbajul luminii are si el dialecte, ma refer aici la cadrul si intentia pe care o exprimam. Sunt exprimari agresive pentru baruri, cluburi de noapte, intentionate evident, exprimari clasice intr-o atmosfera de reverenta pentru salile de receptii, restaurante clasice, opera, teatru etc. , sau exprimari calde pentru un romantic café "à la Paris".

Dar intr-o locuinta, de ce avem nevoie? Unii ar raspunde simplu, de un bec de 75 w, in cazurile in care unul de 100 consuma prea mult...Este si asta o viziune economica a existentialului.

In contextul economic nu se exclude optiunea pentru filtrarea luminii intr-un anumit fel, mai exact ce corpuri de iluminare gazduiesc acei 75 w. Este foarte important modul in care reusim sa transmitem ce vrem interiorului in care locuim, ca avem un living clasic, un dormitor cald, un bar usor agresiv, ca imbinam aceste efecte luminoase in asa fel incat sa concure cu destinatia lor, cu functionalitatea spatiului.

Exista spatii delimitate doar de lumina asa cum exista forme de arhitectura, fatade "traduse" prin lumina, in concluzie, exista un mare potential la nivel fizic si psihologic ce actioneaza asupra observatorului.

Lumina actioneaza diferit prin intensitate, culoare si forma. Acest trio in formule diferite sunt codul genetic al senzatiei pe care o produce lumina. Sub forma de exemplu, intr-un spatiu relativ mare cu inaltime mica cateva abajururi de culori deschise spre alb, in forme lunguete, cu o oarecare ingustare pana la varf pentru ai da un efect de perspectiva, inalta spatiul si ii recreeaza atmosfera. Este o experienta practica incredibila.

Te poti juca cu spatiul. Poti sa-i diminuezi scara prin corpuri mici si multe pentru a parea mai spatios, sau poti sa schimbi scara prin forta de expresie a formei corpului, un candelabru la o scara mai mica minte observatorul cu nerusinare. Ori daca, spatiul nostru nu este Casa Poporului atunci avem toate motivele sa apelam la aceste tehnici si studii.

Vizionare placuta


Kudika
12 Martie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri