Achizitionarea unei locuinte reprezinta un moment important in viata fiecaruia dintre noi, un motiv de bucurie pentru intreaga familie. Avem cheile casei, dar, de cele mai multe ori, mai avem destule probleme de rezolvat pana la inaugurarea cu sampanie si prieteni apropiati.

Util: cum sa pozitionezi mobilierul

Sa presupunem ca apartamentul este destul de bine compartimentat, dar finisajele lasa de dorit. Trebuie sa inlocuim gresia, faianta, sa alegem parchetul, culorile peretilor, corpurile de iluminat, mobila, accesoriile… Sunt destule drumuri de facut, ceea ce inseamna timp pierdut, oboseala, nervi incordati. Daca vrem o amenajare elaborata, cu scafe, pereti si nise din gips-carton, atunci lucrurile se complica.

Poti apela la ajutor specializat in design interior, daca vrei sa-ti usurezi munca si sa-ti vezi locuinta transformata in cuibul confortabil si elegant la care ai visat atat! Nu uita ca, daca fiecare din noi poate zugravi, isi poate schimba singur covoarele si perdelele, nu acelasi lucru se poate spune cand se doreste obtinerea unui "New look" unitar si armonios pentru intreaga locuinta.

Reguli pentru amenajari interioare

Daca ai incredere in fortele proprii si crezi ca te descurci singur, e bine sa tii seama de cateva reguli:

Centrul de interes

Pentru obtinerea unei amenajari interioare de calitate este esentiala realizarea unui punct principal de interes. Toate compozitiile au nevoie de un centru de interes, pentru ca acestea sa capete un sens vizual, ordine si echilibru. Centrul de interes il dau deseori semineul, biblioteca, locul de conversatie si relaxare, sau, pur si simplu, ferestrele largi prin care admiri o priveliste minunata. Stabilirea din start a acestuia va face ca amenajarea in sine sa devina mult mai usoara - pozitionarea mobilierului, alegerea finisajelor, a accesoriilor, etc. Cand exista mai multe centre de interes, acestea se vor subordona celui mai important ; ramane ca tu singur sa stabilesti ierarhia si, atentie, nu crea confuzii!

Alegerea corpurilor de iluminat

O amenajare se poate transforma permanent datorita luminii, asadar ai grija cum si unde pozitionezi corpurile de iluminat, deoarece e bine sa eviti suprailuminarea, dar si un nivel scazut al vizibilitatii. Alegerea sistemului de iluminat se face in functie de destinatia spatiului respectiv. Foarte important este iluminatul general, realizat prin intermediul corpurilor de iluminat amplasate intr-un aranjament regulat, pe pereti sau plafon, respectand zonele functionale. Iluminatul local se obtine cu ajutorul spoturilor aparente sau incastrate, in zonele principale de interes, iar iluminatul ambiental se realizeaza prin accente diverse ca design, pentru evidentierea unui element decorativ. Intr-o incapere, e bine sa folosesti corpuri de iluminat (aplice, plafoniere) cu acelasi design, punctand, daca e cazul, cu un corp de iluminat care are un design diferit, special si usor de evidentiat (ex: lampadar).

4 obiceiuri in amenajari interioare, de care trebuie sa scapi
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: