Setari Cookie-uri

Amenajarea pe cont propriu

Achizitionarea unei locuinte reprezinta un moment important in viata fiecaruia dintre noi, un motiv de bucurie pentru intreaga familie.


Reguli pentru amenajari interioare


Daca ai incredere in fortele proprii si crezi ca te descurci singur, e bine sa tii seama de cateva reguli:

Centrul de interes

Pentru obtinerea unei amenajari interioare de calitate este esentiala realizarea unui punct principal de interes. Toate compozitiile au nevoie de un centru de interes, pentru ca acestea sa capete un sens vizual, ordine si echilibru. Centrul de interes il dau deseori semineul, biblioteca, locul de conversatie si relaxare, sau, pur si simplu, ferestrele largi prin care admiri o priveliste minunata. Stabilirea din start a acestuia va face ca amenajarea in sine sa devina mult mai usoara - pozitionarea mobilierului, alegerea finisajelor, a accesoriilor, etc. Cand exista mai multe centre de interes, acestea se vor subordona celui mai important ; ramane ca tu singur sa stabilesti ierarhia si, atentie, nu crea confuzii!

Alegerea corpurilor de iluminat

O amenajare se poate transforma permanent datorita luminii, asadar ai grija cum si unde pozitionezi corpurile de iluminat, deoarece e bine sa eviti suprailuminarea, dar si un nivel scazut al vizibilitatii. Alegerea sistemului de iluminat se face in functie de destinatia spatiului respectiv. Foarte important este iluminatul general, realizat prin intermediul corpurilor de iluminat amplasate intr-un aranjament regulat, pe pereti sau plafon, respectand zonele functionale. Iluminatul local se obtine cu ajutorul spoturilor aparente sau incastrate, in zonele principale de interes, iar iluminatul ambiental se realizeaza prin accente diverse ca design, pentru evidentierea unui element decorativ. Intr-o incapere, e bine sa folosesti corpuri de iluminat (aplice, plafoniere) cu acelasi design, punctand, daca e cazul, cu un corp de iluminat care are un design diferit, special si usor de evidentiat (ex: lampadar).

Alegerea schemei cromatice

Ambianta coloristica poate marca zonele functionale sau estetice, are rolul de a pune in valoare calitatile spatiului interior sau poate atenua unele defecte. E bine sa nu abuzezi de culori ; alege o culoare dominanta, care apare pe o suprafata mai mare si una sau doua culori care imbraca suprafetele mai mici sau le accentueaza. Daca iti plac culorile contrastante (portocaliu-albastru ), e bine ca ele sa nu fie folosite in proportii egale, pentru ca efectul obtinut iti va da o stare de disconfort psihic pe termen lung. Daca te-ai hotarat la o singura culoare, dar cu nuante diferite (ton pe ton), fii atent sa nu atragi monotonia ; foloseste obiecte decorative cu design atragator, plante, acvarii… Fii atent ce culori alegi, pentru ca exista o stransa legatura intre culoare si psihic! Daca esti gata pentru ceva mai indraznet, pentru o culoare "traznet", intensa si neobisnuita, nu uita ca decorand cu astfel de culori este ca atunci cand gatesti cu condimente exotice: ai nevoie de cunoastere, incredere si mult curaj !

Alegerea mobilierului

Am ajuns la mobilier ! De fapt, nu e deloc simplu sa-l alegi din multitudinea de pliante si oferte stranse de la zeci de furnizori ! Gandeste-te la piesele de mobilier ca la diverse volume. Fiecare volum trebuie privit in raport cu celelalte, astfel incat sa ajungi sa le echilibrezi pe toate intr-o compozitie originala. Si nu uita sa stabilesti dominanta care apare in compozitia ta! In caz ca-ti doresti o amenajare speciala, nu ezita sa scoti din pod scrinul de la bunica si sa-l asezi la loc de cinste, langa piesele de mobilier modern, recent achizitionate : daca stii sa-l scoti in evidenta, va fi cireasa de pe tort!

Pentru mobilierul unicat, realizat la comanda, ai nevoie de un proiect detaliat pentru fiecare piesa in parte, realizat de catre un arhitect sau un designer de interior.

Alege-ti mobila care sa te reprezinte si tine seama de nevoile tale, de dimensiunile spatiului, de orientarea ferestrelor.
Daca volumele sunt bine proportionate si nu sufoca spatiul care le este destinat, nu mai trebuie sa te gandesti decat la accesorii: obiecte decorative, covoare, perdele, draperii, plante si… gata, ai terminat !

Am lasat la sfarsit lucrarile din gips-carton sau policarbonat pentru recompartimentarea si decorarea spatiilor sau pentru mascarea unor elemente sau mici imperfectiuni.

Se lucreaza usor cu aceste materiale, iar formele care pot lua nastere sunt de multe ori spectaculoase, dar cum fiecare locuinta este unica in felul ei e necesar un proiect personalizat si foarte detaliat.

Un articol de arhitect Valentina Nicu

Sursa: designdeinterior.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Februarie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.