Setari Cookie-uri

3 mirodenii mediteraneene, la ghiveci

Plantele de interior ne inveselesc locuinta si o insufletesc si, mai mult de atat, reusesc sa redea un colt din natura, chiar in interiorul caminului nostru. Acelea dintre voi, pentru care gatitul constituie o adevarata placere, pot sa isi creeze o adevarata gradinita verde, optand sa creasca mirodeniile preferate la ghiveci. In felul acesta, nu numai ca veti anima locuinta, ci veti avea mereu la indemana condimentele preferate si, mai mult de atat, proaspete. Mirodeniile constituie baza pentru orice fel de mancare.

Plantele de interior ne inveselesc locuinta si o insufletesc si, mai mult de atat, reusesc sa redea un colt din natura, chiar in interiorul caminului nostru. Acelea dintre voi, pentru care gatitul constituie o adevarata placere, pot sa isi creeze o adevarata gradinita verde, optand sa creasca mirodeniile preferate la ghiveci. In felul acesta, nu numai ca veti anima locuinta, ci veti avea mereu la indemana condimentele preferate si, mai mult de atat, proaspete. Mirodeniile constituie baza pentru orice fel de mancare. Fara acestea, mesele s-ar transforma dintr-o placere culinara intr-o simpla activitate cotidiana. Desi oferta disponibila pe piata este foarte variata, nimic nu se compara cu mirosul si gustul mirodeniilor proaspete, iar satisfactia este cu atat mai mare cu cat le puteti culege voi inseva. Chiar daca nu locuiti la casa, puteti creste aceste plante si in apartament, in ghivece.

Oregano

Acesta este un condiment de origine mediteraneana, care, odata adus in Romania, s-a bucurat de un real succes. Oregano-ul este o planta perena, ce atinge o inaltime de 30-60 cm si este bogat ramificata. Frunzele sale sunt de forma ovala, scurt petiolate, iar florile mov. Acesta se insamanteaza in timpul primaverii, intr-o cutie din plastic, germinand in aproximativ o saptamana. Cand planta ajunge la aproximativ 15 cm, se va transplanta intr-un nou substrat.

Cu un gust similar cu cel al cimbrisorului, este foarte folosit in bucataria italiana si greaca si, mai mult, oregano-ul are calitati antioxidante, calmante si stomahice.

Cimbru


Cimbrul - Satureja hortensis - este o planta perena, ce poate ajunge pana la inaltimea de 30 cm. La fel ca oregano, este originar din zonele Marii Mediterane. Acesta iubeste verile lungi, secetoase, iar iarna supravietuieste temperaturilor scazute. Frunzele, cu o forma lenceolat-ovala, au un miros puternic, iar florile sunt mici, albe sau rozalii. Cimbrul poate fi crescut in doua modalitati: prin lasarea unui butas intr-un vas cu apa, pentru a prinde radacini, sau prin transplantarea unei plante din gradina in ghiveci. Prefera soarele direct si solul afanat.

Utilizarile sale atat in gastronomie, cat si in medicina naturista sunt multiple: este antiseptica, antifungic, folosit sub forma de ceai, este un remediu exelent impotriva tusei si bronsitelor. Este recomandat persoanelor cu infectii intestinale, afectiuni pulmonare sau chiar renale si se utilizeaza in diverse amestecuri pentru bai aromatice, aplicate copiilor cu afectiuni respiratorii.
Kudika
23 Martie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.