Dalia face parte din familia Compositae si cuprinde plante perene, cu aspect de tufa si tuberculare, originare din Mexic si Columbia. Daliile au fost cultivate de catre azteci, acestia folosindu-le pentru hrana, pentru ceremonii si cu rol decorativ. In secolul al XIX-lea aceasta planta a fost adusa in Europa, de unde, foarte rapid, a fost raspandita in intreaga lume.
Caracteristici
Probabil ca ceea ce caracterizeaza cel mai bine aceasta planta este varietatatea. Gama cromatica a florilor cuprinde diferite nuante de rosu, portocaliu, galben, roz, violet si alb iar in ceea ce priveste formele si dimensiunile, variantele sunt nenumarate.
Petalele florilor sunt si ele variate, acestea fiind ascutite, rotunjite si subtiri, tubulare, plate, etc. Chiar si culorile acestora prezinta o singura culoare pana la combinatii intre doua sau chiar trei culori diferite.
Dimensiunile plantei cuprind inaltimi intre 30 si 150 de cm iar florile, de la unele foarte mici pana la variante cu diametrul de pana la 25 de cm.
Modul de ingrijire
Daliile sunt plante ce se ingrijesc foarte usor, asadar sunt alegerea perfecta pentru orice gradina.
Pentru o dezvoltare optima, daliile au nevoie sa fie plantate intr-un sol bine drenat si bogat in humus. De asemenea, recomandam tratarea periodica cu ingrasaminte cu un nivel scazut de azot. Daliile prefera amplasarea in locurile cu o lumina puternica.
Se recomanda plantarea exemplarelor de dimensiuni mai mici la distante de 40 cm iar cele mai mari la distante de 60 de cm pentru a avea loc suficient pentru dezvoltare. Dupa ce plantele au crescut in inaltime aproximativ 30 de cm se taie din tulpini pentru a promova o crestere cu aspect de tufa.
Daliile infloresc incepand cu mijlocul verii si pana la primul inghet. Este foarte important sa indepartezi florile ofilite, deoarece acestea impiedica dezvoltarea celor noi.
Daliile sunt plante perene si tuberculare, asadar, pentru a te bucura an de an de aceasta planta, la scurt timp dupa primul inghet trebuie sa scoti tuberculii din pamant. Curata-i de pamant, prin periere si nu spalare si taie tulpinile plantei pana la lungimi de 15 cm. Pune tuberculii la uscat timp de o zi sau doua, locul cel mai potrivit fiind un subsol sau un garaj. Dupa ce s-au uscat este recomandat sa se trateze cu fungicide iar mai apoi sa se acopere cu nisip pentru a preveni atacul diversilor daunatori. Tuberculii se pastreaza toata iarna la subsol urmand sa fie replantati primavara. Daca ai mai multe soiuri de dalii, poti sa faci un semn pe fiecare tubercul pentru a sti la primavara unde sa ii plantezi.
Daunatori
Daliile atrag o serie de insecte si pot fi afectate de boli. In situatia in care observi un atac de insecte, precum paianjenul rosu, trateaza planta cu insecticide, iar pentru diversele boli, tratamentul timpuriu cu fungicide poate oferi rezultate optime.

Par deshidratat, aspru si lipsit de stralucire? Am gasit solutia!
Cum sa revitalizezi o planta
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: