Setari Cookie-uri

Hortensia

Hortensia este o planta originara din Japonia ce nu trebuie sa lipseasca din nici o gradina datorita florilor sale mari si colorate.

Hortensia este o planta originara din Japonia ce nu trebuie sa lipseasca din nici o gradina datorita florilor sale mari si colorate. Aceasta planta incepe sa infloreasca la inceputul verii si continua pana toamna tarziu.
Hortensiile sunt originare din Japonia unde au fost cultivate de-a lungul secolelor. Cand aceste flori au fost aduse in Occident, in jurul secolului al XVIII-lea, au facut senzatie, fiind initial tratate ca plante de interior. In zilele noastre Hortensia, sau dupa denumirea stiintifica Hydrangea Hortensis, cuprinde aproximativ 190 de soiuri.
Aceasta planta se imparte in doua categorii majore: cele numite “Macrophyla”, cu flori rotunde si sterile si cele numite “serrata”, cu flori mici, fertile in centru si unele mai mari, sterile in jurul acestora.
Hortensia se prezinta in conditii naturale sub forma unui arbust tufos cu numeroase tulpini rezultate din drajoni (lastari crescuti pe o radacina superficiala).
Aceasta planta nu este de interior dar puteti planta hortensii in ghivece pe balcon. Daca doriti sa faceti acest lucru folositi pamant afanat si plasati ghiveciul la est sau la vest pentru a se bucura de soare numai jumatate din zi.
Culori
Vei observa ca florile acestei plante isi schimba culoarea pe parcurs, la inceput fiind aproape albe, dupa care vor capata nuante de roz sau albastru, in functie de sol. Este foarte posibil ca unele dintre flori sa nu prezinte nici una din culorile mentionate mai sus, deoarece pe masura ce tufa se maturizeaza, acestea capata o culoare purpurie, apoi verzuie, pentru ca in cele din urma sa ajunga alb-maronii. Se recomanda taierea florilor atunci cand incep sa inverzeasca, acest lucru contribuind dezvoltarii tulpinilor vecine.
De asemenea, este indicat sa nu indepartezi toamna florile uscate, acestea avand atat un rol de protectie cat si unul decorativ.
Nuantele florilor sunt dictate de pH-ul solului. Astfel intr-un sol acid, florile hortensiei vor avea o nuanta de albastru, iar intr-unul alcalin, diferite nuante de roz sau de rosu.
Culoarea florilor de hortensia o poti influenta chiar si tu, prin unele trucuri simple. Daca doresti ca florile sa devina roz, ingroapa toamna, o cantitate mica (cateva sute de grame pentru o suprafata de 2-3 m) de var sau de resturi de caramida in jurul plantei. In schimb, daca doresti ca florile tale sa prezinte nuante de albastru, ingroapa bucati de scoarta de copac, coji de fructe sau rumegus.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Iulie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.