Setari Cookie-uri

Gradina traditional romaneasca in Bucuresti

Curtea (sau casa cu curte) a devenit visul oricarui bucurestean.

"Curtea (sau casa cu curte) a devenit visul oricarui bucurestean. Traim intr-un moment al paradoxurilor cand distrugem tot ce visam sa avem (si de fapt avem!!!), transformam un oras „de lux” care ar putea fi Bucurestiul, gratie tocmai gradinilor lui, intr-un oras ordinar cu pretentii europene. Si aceasta intr-un moment in care peisajul cultural, patrimoniul, valorile locale devin, pentru fiecare oras, chiar esenta europenitatii. Poate ca aceasta gradina si precaritatea ei de astazi este expresia cea mai acuta a incapacitatii noastre de a ne respecta pe noi si traditiile noastre, chiar si atunci cand aceste traditii ar putea deveni avangarda unei (post/hiper) modernitati (avansate).
Gradina bucuresteana este expresia cea mai profunda a unei culturi urbane specifice dar si a unei ecologii avant la lettre care nu a fost aici decat un „firesc al vietii”. Bucurestiul face parte din acele rare forme de dezvoltare urbana si umana care a reusit, pana nu demult, sa nu intre in conflict cu natura. Daca in alte parti civilizatia s-a construit in opozitie cu natura aici ea s-a construit in submersie, in coprezenta si in consubstantialitate cu aceasta.
Pare nefiresc astazi, cand ecologia este Stiinta, cand mediul este in mijlocul tuturor preocuparilor, modul in care bucurestenii renunta la gradinile lor demolandu-le sau mutilandu-le dupa mode trecatoare… Gradina bucuresteana nu a fost si nu este o moda ci un mod… de viata. Este casa noastra de vara!"
Ioana Tudora, Universitatea de Arhitectura
Din toate aceste motive, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului Apa Nova incepe lucrarile la prima gradina traditional romaneasca din Bucuresti. Incepand cu 5 iunie, trecatorii vor avea ocazia sa admire plante specific romanesti in gradina Muzeului Taranului Roman. Lucrarile la gradina se vor intinde pe o perioada de 4 luni (iunie – septembrie).
Bucurestenii vor avea ocazia sa poposeasca la umbra si sa se bucure de plante cu o traditie puternica in tara noastra: vita de vie, dovleci mari si rotunzi, aidoma celor din curtile taranesti; stanjenei, trandafiri, tufanele, in functie de sezon; livada cu corcodusi, pruni, caisi, meri, ciresi sau visini.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.