Setari Cookie-uri

Ikebana - principii generale

Arta japoneza are la baza cateva principii bine cunoscute: simplitate, eleganta, echilibru. Necesitatea pusa inaintea excesului.

Arta japoneza are la baza cateva principii bine cunoscute: simplitate, eleganta, echilibru. Necesitatea pusa inaintea excesului. Armonie si lumina. Toate acestea sunt prezente in formele traditionale, de la pictura si caligrafie la olarit, insa parca nicaieri nu le intalnim de o maniera mai concentrata si in acelasi timp mai abstracta decat in cazul aranjamentelor florale ikebana, unde toate principiile si ideile fundamentale ale culturii estetice japoneze sunt duse la desavarsire.

Ikebana isi are originile in ofrandele florale aduse in templele budiste ale Japoniei secolului VI, pana in secolul XIV aparand deja primele stiluri (tatebana, rikka). Intr-o forma metaforica, elementele naturale sunt reprezentate de catre componentele aranjamentului - ramurile de pin pentru piatra, crizantemele albe pentru apa curgatoare samd. Abia secolele XV-XVI aduc, insa, perfectionarea artei si asocierea cu ceremonia ceaiului, ajungandu-se chiar ca o forma simplificata de ikebana (nageire sau chabana), bazata pe un aranjament minimal, cat mai natural, in vaze inalte, sa fie practicata ca ritual pregatitor pentru bautul ceaiului. In aceeasi perioada apare obiceiul ca multe case japoneze sa cuprinda un mic alcov, destinat expunerii de pergamente caligrafiate si aranjamente florale in traditia ikebana.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.