Kudika
28 Mai 2007

Prefectura din Gifu a comandat constructia a 420 de locuinte, printr-o initiativa publica unica, datorita caracterului social a interventiei si pentru ca era incredintat la patru arhitecti.

Prefectura din Gifu a comandat constructia a 420 de locuinte, printr-o initiativa publica unica, datorita caracterului social a interventiei si pentru ca era incredintat la patru arhitecti. Blocurile de apartamente sunt distribuite pe perimetrul parcelei pentru a defini un spatiu- comunitate in centru, ferit de traficul rutier.

Campul de orez care ocupa suprafata pana au fost construite case-marcate de o caracteristica geometrica a barajelor si parcelelor inconjurate de apa-este imaginea care a ghidat designul curtii.

Curtea, de-a lungul blocurilor de locuinte, a fost organizata in portiuni diferite cu posibilitati multiple de odihna sau de a petrece timp liber, combinand elemente acatice, parcuri pentru copii si arta publica intr-o secventa de episoade autonome.

Pe partea centrala, o alee din lemn travesrseaza mini-lacul plantat cu salcii si vegetatie specifica ariilor mlastinoase, impartind curtea in doua jumatati echivalente.

Partea de est a gradinii, cu proportii mai alungite, are o piscina cu roci unde copii se pot juca cu apa.

Gradina celor patru anotimpuri, cubicule din sticla de diferite culori ce recreaza lumina si conditiile vegetale a fiecarei perioade a anului.

Partea de vest a curtii este mai larga si are perimetrul cu irisi, un spatiu amenajat pentru dans, si un spatiu de joc cu pante, recreeand atmosfera peisagera naturala, si o curte cu ciresi pe care traditia japoneza i-a ridicat la categoria obiectelor de arta. Se incearca diversificarea tratarilor si odata cu aceasta subimpartirea multipla a spatiului.

Amenajarea este realizata luand in calcul o interactiune continua dar diferita, atat ziua cat si noaptea. Ca o completare a potentialului de spatiu generat, in termeni de utilizare, culoarea este intens folosita pentru a plusa efectul incorporat.

Interventia nu are ca scop unic profitul utilizarii ci si acela al unui spatiu "acting" in fata blocurilor de locuinte.

In contextul urban, se pune tot mai mult problema chestionarii conceptului traditional de planificare urbana in care volume si portiuni functionale discrete sunt mutate in relatie una cu cealalta.Planificare urbana pentru ca de ea depinde structurarea si legarea spatiilor publice cu interventii peisagere.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.