Setari Cookie-uri

Gradinile Kitagata, Gifu

Prefectura din Gifu a comandat constructia a 420 de locuinte, printr-o initiativa publica unica, datorita caracterului social a interventiei si pentru ca era incredintat la patru arhitecti.

Curtea, de-a lungul blocurilor de locuinte, a fost organizata in portiuni diferite cu posibilitati multiple de odihna sau de a petrece timp liber, combinand elemente acatice, parcuri pentru copii si arta publica intr-o secventa de episoade autonome.

Pe partea centrala, o alee din lemn travesrseaza mini-lacul plantat cu salcii si vegetatie specifica ariilor mlastinoase, impartind curtea in doua jumatati echivalente.

Partea de est a gradinii, cu proportii mai alungite, are o piscina cu roci unde copii se pot juca cu apa.

Gradina celor patru anotimpuri, cubicule din sticla de diferite culori ce recreaza lumina si conditiile vegetale a fiecarei perioade a anului.

Partea de vest a curtii este mai larga si are perimetrul cu irisi, un spatiu amenajat pentru dans, si un spatiu de joc cu pante, recreeand atmosfera peisagera naturala, si o curte cu ciresi pe care traditia japoneza i-a ridicat la categoria obiectelor de arta. Se incearca diversificarea tratarilor si odata cu aceasta subimpartirea multipla a spatiului.

Amenajarea este realizata luand in calcul o interactiune continua dar diferita, atat ziua cat si noaptea. Ca o completare a potentialului de spatiu generat, in termeni de utilizare, culoarea este intens folosita pentru a plusa efectul incorporat.

Interventia nu are ca scop unic profitul utilizarii ci si acela al unui spatiu "acting" in fata blocurilor de locuinte.

In contextul urban, se pune tot mai mult problema chestionarii conceptului traditional de planificare urbana in care volume si portiuni functionale discrete sunt mutate in relatie una cu cealalta.Planificare urbana pentru ca de ea depinde structurarea si legarea spatiilor publice cu interventii peisagere.

Exista proiecte care re-programeaza, manipuleaza si re- invigoreaza o portiune a suprafetei urbane, generand variate conditii de interioritate, securitate, adapostire, program, absenta, conectare si deconectare cerute de un proiect. Conceptul devine deci un complex de multiple interventii pluridisciplinare, al caror rezultat se configureaza intr-un limbaj functional, in care componenta culturala sau de expresie a inceput sa-si creasca procentul.

Explozia tehnologiei digitale are generoase facilitati in practica, nu ca o sursa noua de posibilitati formale, ci pentru a face posibila o rezolutie a informatiei in rocesul de design mai riguroasa si mai dinamica. Fuziunea dintre conceptele spatial,infrastructural si structural este rezultatul interventiei ingineriei in procesul de design. Numele fisierului contine caractere nepermise.(caractere alfa numerice, eventualele cuvinte separate prin underscore, iar la sfarsit punct, urmat de extensie de 3 char).

Creand pentru diversitate, conflict si schimbare, proiectele si-au incorporat principii ecologice, operand cu fortele vitale si fizice si cu niveluri publice. Sunt campuri de materializare fara scara, setate pe evolutie, expansiune, inversiune, depasind simpla discutie formala. Concepul este in ansamblu un hibrid. Inainte faceam castele de nisip, iar acum inotam.

Un articol de Oana
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Mai 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.