Setari Cookie-uri

Re/Max: Proprietarii au scazut cu 10% preturile apartamentelor aflate la vanzare

Marja de negociere in cazul tranzactiilor imobiliare rezidentiale a ajuns la circa 10% in luna septembrie in majoritatea oraselor tarii, fapt ce indica continuarea tendintei descendente a pietei imobiliare.

Marja de negociere in cazul tranzactiilor imobiliare rezidentiale (diferenta dintre pretul cerut initial de proprietar si pretul la care se realizeaza tranzactia) a ajuns la circa 10% in luna septembrie in majoritatea oraselor tarii, fapt ce indica continuarea tendintei descendente a pietei imobiliare, sustin reprezentantii retelei imobiliare Re/Max.
"Fata de luna iunie, disponibilitatea de negociere a ambelor parti a crescut, astfel tranzactiile s-au inregistrat sub preturile de listare, astazi negocieri de peste 10% fiind des intalnite", a declarat Mihaela Alexandroiu, Broker/ Owner Re/Max Bastion, din Bucuresti.
Aceasta a adaugat ca, tot fata de luna iunie, pretul de listare a scazut cu 5-10% pentru apartamentele noi si cu circa 15% in cazul celor vechi, in timp ce pretul de tranzactionare a scazut cu 10-20%, ceea ce inseamna, cumulat, o scadere a preturilor cuprinsa intre 15 si 35%.
“In ceea ce priveste in special Capitala, estimez o scadere a preturilor de pana la 25% in cazul proiectelor noi care au vandut mai putin de 50 % din unitatile construite”, a mai spus Mihaela Alexandroiu.
Situatia este similara si in alte orase, preturile de listare continuandu-si trendul descendent. La Arad, pretul de listare si cel de tranzactionare au scazut fiecare cu cate 5% fata de luna iunie, in timp ce la Brasov preturile de listare au scazut cu 10% la apartamentele vechi si chiar cu 20% la cele noi, in timp ce marja de negociere a ajuns la 10%.
Acelasi procent de 10% la marja de negociere este inregistrat si in Timisoara, Cluj-Napoca si Bacau. In Pitesti, preturile apartamentelor vechi au scazut cu 15-25%, cele ale apartamentelor noi au ramas la 950-1200 Euro/ mp, iar marja de negociere este una dintre cele mai ridicate, respectiv de 8- 12%. In Bacau, comparativ cu lunile de vara, preturile de listare au stagnat, atat pentru apartamentele vechi, cat si pentru cele noi, iar marja de negociere este intre 5- 10%, in cazul apartamentelor noi depinzand, de exemplu, de avansul platit.
In ceea ce priveste numarul tranzactiilor, in Bucuresti acestea au cunoscut o usoara crestere in septembrie fata de luna august, specialistii Re/Max aratand, insa, ca acest fenomen are loc in fiecare an dupa lunile de vara. In timp ce o tendinta similara s-a inregistrat la Brasov, unde scaderea preturilor inregistrata in aceasta vara a stimulat usor tranzactiile in septembrie, in alte orase (Cluj-Napoca, Constanta, Pitesti, Timisoara etc.), numarul tranzactiilor nu a crescut dupa prima luna a toamnei, pe fondul crizei mondiale a creditelor si a cresterii dobanzilor la nivel national.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Noiembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.