Setari Cookie-uri

Magazinul IKEA sarbatoreste solstitiul de vara pana in zori

Astazi, 20 iunie, magazinul IKEA continua traditia inceputa anul trecut, sarbatorind alaturi de toate magazinele IKEA din intreaga lume si de poporul suedez, “Midsummer Day” – mijlocul verii sau ziua cea mai lunga a anului.

I n zilele noastre, multe din aceste traditii nu se mai pastreaza, dar cu toate acestea Midsummer ramane un moment asteptat cu mare nerabdare de suedezi. Este o sarbatoare a verii, a bucuriei, a poftei de viata si a romantismului. In Suedia, in ziua solstitiului de vara sunt aproximativ 17 ore de lumina pe zi in zonele sudice ale tarii si chiar 24 de ore de lumina in regiunile din nordul extrem – unde turistii merg sa vada „soarele de la miezul noptii”. Poate tocmai de aceea ziua de midsummer este asteptata cu atata nerabdare, ca fiind cea mai lunga si cea mai calda zi a anului (aproximativ 18 grade Celsius in sudul Suediei).
Cu cateva zile inainte de festival, masinile incep sa vuiasca afara din oras, indreptandu-se spre casele de vacanta, spre camping-uri sau spre porturi. De obicei, festivitatile au loc in ziua de vineri din ajunul miezului verii. Dis de dimineata, copiii si adultii incep sa culeaga flori si verdeata de pe camp si din paduri pentru a decora „Stalpul Florilor” de Midsummer, dar si pentru a-si impleti coronite pe care sa le poarte pe cap pe durata sarbatorii.
Indiferent daca petrecerea este una privata sau una sarbatorita cu fast în oras, „Stalpul Florilor” ramane principalul punct de atractie al festivalului.
Dupa-amiaza oamenii se aduna pentru a participa la ridicarea “Stalpului Florilor”, moment simbolic prin care familiile suedeze obisnuiesc sa dea startul sarbatorii de Midsummer. Pe durata evenimentului au loc competitii de dans sau de interpretare de cantece traditionale in timp ce sunetele de vioara si muzica folk pun stapanire pe intreaga atmosfera.
De la petrecere nu putea lipsi mancarea, astfel ca oamenii se strang la umbra pentru o masa copioasa cu preparate si cu bauturi traditionale. Cartofii noi, fierti cu marar, sunt serviti cu varietati de hering preparat cu sos din arpagic si frip in unt.
Nu lipseste de la sarbatoare nici aroma berii sau a rachiului de cartofi, dar nici desertul de capsuni proaspete.
Fie ca este vorba de muzica instrumentelor traditionale sau cea a discotecilor, petrecerea se intinde pana tarziu in zorii zilei urmatoare. O seara magica in care buna dispozitie nu se lasa alungata si da stralucire unei nopti unice pentru suedezi.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.