Setari Cookie-uri

Piata imobiliara iese din era glaciara

Reuniti ieri la Forumul Imobiliar Reality, specialistii imobiliari au concluzionat ca nu poate fi vorba de o scadere a pietei imobiliare, ci doar de o maturizare a acesteia.

Potrivit acestuia, la ora actuala, este nevoie de mai mult numerar pentru ca banca sa acorde finantari dezvoltatorilor, iar acest lucru i-ar putea forta pe acestia sa isi vanda proiectele.
„Daca investitorul se gandeste initial sa vanda, este doar pentru a obtine numerar, pe care il va reinvesti ulterior. In acest fel, el isi diversifica riscul pe piata. Cred ca 2008 va fi un an in care oamenii vor astepta sa vada ce se intampla”, a incheiat oficialul DTZ Echinox.
Avner Bar, director general al Ocif Group Romania, este de parere ca, daca pana acum piata imobiliara din Romania era o piata doar pentru cumparatori, acum se poate negocia.
„Niciodata nu am negociat terenul, preturile cresteau de pe o zi pe alta fara o explicatie logica. Am inteles ca este o piata in care daca nu decizi cat ai clipi, ai pierdut”, a afirmat Avner Bar.
Oficialul Ocif crede ca vor exista tranzactii tot mai complicate pe piata imobiliara, pornind de la premisa demolarii cladirilor vechi si apoi construirea unora noi.
„In Romania, piata este inca la inceput. Daca ne uitam la Olanda de exemplu, putem spune ca in Romania abia acum incepe sa se contureze o piata. Oricum, preturile locuintelor noi nu vor scadea. Atata timp cat preturile terenurilor cresc, materialele de constructie se scumpesc si pretul petrolului continua sa creasca, toate acestea se vor simti in preturile noilor apartamente”, a precizat Avner Bar.
Ionut Bordei, Head of Residential Department al companiei de consultanta imobiliara CBRE|Eurisko, a afirmat ca in acest moment, in Romania nu poate fi vorba de o criza.
„Avem prea multe afaceri de specula si de aceea am ajuns intr-un punct in care presa vorbeste despre o criza. Daca vreti sa vedeti o criza, uitati-va la Spania. Majoritatea proprietarilor nu vor sa vanda, ci vor doar sa obtina un pret cat mai mare, iar abia apoi se gandesc serios daca sa vanda sau nu. De aceea, este o piata foarte superficiala”, a explicat Ionut Bordei.
Potrivit acestuia, superficialitatea pietei este cauzata si de caracterul diversificat al celor care investesc in dezvoltari imobiliare, precum si de majoritatea agentiilor imobiliare care nu merg pe calitate, ci doar pe cantitate.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.