Setari Cookie-uri

Piata imobiliara iese din era glaciara

Reuniti ieri la Forumul Imobiliar Reality, specialistii imobiliari au concluzionat ca nu poate fi vorba de o scadere a pietei imobiliare, ci doar de o maturizare a acesteia.

Reuniti ieri la Forumul Imobiliar Reality, specialistii imobiliari au concluzionat ca nu poate fi vorba de o scadere a pietei imobiliare, ci doar de o maturizare a acesteia. Tal Roma, business development manager in cadrul AFI Europe Romania, a explicat ca, in ultimii cinci ani, piata imobiliara din Romania a trecut prin „era glaciara”, insa aceasta perioada se apropie de final.
Piata imobiliara iese din era glaciara „In urmatorii cinci ani, estimam ca vor fi livrate 40 de mall-uri pe piata din Romania. Aceasta piata a trecut, in ultimii cinci ani, printr-o era glaciara. Lucrurile abia acum incep sa se miste”, a declarat Tal Roma, business development manager in cadrul dezvoltatorului AFI Europe Romania.
Reprezentantul AFI Europe Romania este de parere ca nu mai conteaza procentul de pre-inchiriere al unui centru comercial, chiar daca este vorba de un procent de 100% inaintea deschiderii, pentru ca acest lucru nu asigura succesul unui mall.
„Important este ce faci dupa deschidere, cum supravietuiesti”, a afirmat Tal Roma.
In opinia acestuia, mici jucatori de pe piata de retail au sanse minime in fata marilor jucatori, iar ipoteza potrivit careia construiesti pentru a vinde sau pentru a pastra nu este intotdeauna valabila.
„Mici jucatori cred ca au de ales: sa vanda sau sa pastreze. In realitate, ei nu decid nimic. Deciziile apartin marilor jucatori - daca acestia sunt incomodati de prezenta celorlati, vor cumpara”, a incheiat managerul AFI Europe Romania.
Aceste opinii au fost impartasite si de catre Tim Wilkinson, Managing Director al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, care este de parere ca piata imobiliara intra intr-o faza mai provocatoare decat in anii precedenti.
„ Racirea pietei nu inseamna un crash, piata doar se ajusteaza. Anul 2008 va fi un an provocator in comparatie cu anii trecuti. In conditiile in care in Romania se intregistreaza o marja de profit de 6,5%, in comparatie cu Marea Britanie, unde marja de profit este de 5%, Romania ramane o piata atractiva”, a declarat Tim Wilkinson.
Directorul DTZ Echinox a adaugat ca nu trebuie uitat faptul ca pietele sunt ciclice si ele vor creste din nou.
„Nu am vazut multe tranzactii pe piata in prima parte a anului 2008, insa acest lucru s-a intamplat din cauza incertitudinii din piata. Cand ne uitam la preturi, vedem insa o afacere buna, este inca o oportunitate sa cumparam anul acesta. Cererea este puternica, nu suntem ingrijorati in aceasta privinta”, a afirmat Tim Wilkinson.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.