Setari Cookie-uri

Preturile din piata imobiliara sunt umflate, iar cele declarate la notari subevaluate

Un indice al pietei imobiliare, desi binevenit, poate sa nu reflecte valorile reale din piata, pentru ca preturile afisate de vanzatori sunt "umflate", iar cele inregistrate la notariate sunt sub nivelul real, in multe cazuri, pentru ca astfel se pot plati impozite mai mici pentru tranzactii.

Preturile de la notariate pot fi sub valoarea reala, din dorinta de a evita plata unor impozite
Pe de alta parte, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, considera ca este posibila o incetinire a avansului sau o stagnare a segmentelor din piata imobiliara care depinde de finantarile de la banci, in conditiile incetinirii creditarii. Voinea a adaugat ca una dintre problemele ce apar la stabilirea preturilor reale din piata o constituie si subevaluarea acestora la notariate.
"Intentia BNR de a obtine si publica date mai exacte despre preturile din piata imobiliara constituie un element de normalitate, astfel de calcule se fac si la nivel de UE, iar metoda este extrem de simpla, deoarece se calculeaza pe baza tranzactiilor", a mai explicat Voinea.
Analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca una dintre principalele dificultati o constituie faptul ca dezvoltatorii vor sa castige din afacerile lor fara a investi nimic, folosind, inca din prima faza, banii beneficiarilor.
"Piata imobiliara este un rai al tunurilor in Romania. Dezvoltatorii sau asa-numitii dezvoltatori vor sa castige fara a investi. Fac proiecte pe banii beneficiarilor, vanzand o parte din apartamente in stadiul de proiect, apoi la rosu. De aici se distorsioneaza tot, nu exista preturi reale, reglementari. De altfel, eu nu am incredere in niciun indice, piata imobiliara este un teren de furt", a mai declarat Serbanescu, citat de NewsIn.
Preturile din sectorul imobiliar par de speriat - Isarescu
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, in repetate randuri, in ultimele doua saptamani, ca preturile din sectorul imobiliar, asa cum sunt ele reflectate de statistici, par exagerate. "Daca te uiti la statisticile pe segmentul imobiliar, preturile par de speriat si par adecvate pentru nordul Bucurestiului", a spus seful bancii centrale. De asemenea, Isarescu declarase, joi, ca banca centrala lucreaza la un indice al pietei imobiliare impreuna cu notarii. "Credem ca datele care se vantura in prezent pe piata imobiliara sunt date de oferta. Se cer niste preturi. Se vantura aceste preturi care pentru mine nu sunt adevarate, oricine poate sa ceara oricat, dar asta nu inseamna ca e un pret de tranzactie", a spus Isarescu, adaugand ca cifrele mediatizate au darul de a-i "speria" si pe romani, si pe straini. El a mai spus ca, fara o baza de date statistice, se creeaza o intreaga fantasma despre piata imobiliara din Romania.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Mai 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.