Setari Cookie-uri

Coldwell Banker Mortgage, cel mai nou serviciu oferit de Coldwell Banker Affiliates of Romania, completeaza oferta de servicii a companiei de origine americana

Incepand cu luna Mai, in portofoliul de servicii Coldwell Banker Affiliates of Romania se regaseste si Coldwell Banker Mortgage, serviciu ce va permite clientilor companiei sa isi finanteze achizitiile imobiliare.

Incepand cu luna Mai, in portofoliul de servicii Coldwell Banker Affiliates of Romania se regaseste si Coldwell Banker Mortgage, serviciu ce va permite clientilor companiei sa isi finanteze achizitiile imobiliare. Piata creditelor imobiliare a cunoscut in ultimii ani o crestere remarcabila de 65-75% pe an, estimarile indicând o valoare de 8 miliarde de euro pentru 2009, ca urmare a cresterii veniturilor si a relaxarii pietei. In ciuda acestei evolutii insa, creditele ipotecare nu reprezinta decât 3,4% din PIB-ul României, fata de 50% in cazul tarilor dezvoltate din Europa.
Salariul mediu brut lunar din Bucuresti se situa anul trecut la suma de 523 de euro, ceea ce inseamna ca salariul net era de 390 de euro. Totusi, conform rapoartelor autoritatilor, veniturile populatiei sunt cu circa 35% mai mari decât salariile, datorita unor alte surse de venit sau unor activitati neinregistrate de pe piata gri.
Studiile au aratat ca, atunci când isi cumpara prima locuinta, numai 5% dintre locuitorii Bucurestiului pot obtine un credit ipotecar in valoare de peste 100.000 de euro cu un grad de indatorare de 30%, in acest procent fiind incluse:
- persoane din segmentul mediu spre superior care sunt eligibile pentru un credit ipotecar de 130.000 de euro;
- persoane din segmentul superior, eligibile pentru un credit ipotecar de aproximativ 200.000 de euro
Tinand seama de potentialul foarte mare al pietei, bancile incearca in prezent sa-si imbunatateasca ofertele prin lansarea de noi produse. Chiar daca unele banci nu mai solicita plata unui avans de 25%, numai putini dintre clientii cu venituri mari pot beneficia de aceasta facilitate, mentinand in acelasi timp si un grad de indatorare scazut. Sunt astfel obligatorii schimbari importante in sistemul bancar roman. Pietele mature ofereau cumparatorilor diverse solutii in perioadele de crestere a preturilor, cum ar fi contracte de credit ipotecar care se intindeau pe pana la 50-60 de ani (credite pe perioada a doua generatii) sau permisiunea de a atinge un grad de indatorare de pana la 70%. Niste solutii similare ar reduce presiunea exercitata asupra cererii.
Ca urmare a cresterii rapide a pietei, creditele ipotecare neperformante au fost pana acum o exceptie. Daca ipoteca devenea o povara, oamenii isi vindeau locuintele, rambursau imprumutul si chiar obtineau si un profit, avand in vedere cresterea accelerata a preturilor. Cum oferta de pe piata imobiliara va ajunge la niveluri apropiate cererii, situatia va deveni din ce in ce mai grea pentru clientii cu probleme in rambursarea creditelor ipotecare, iar bancile se vor vedea confruntate cu riscuri mai mari.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Aprilie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.