Preturile locuintelor, in mare parte, au stagnat in primul trimestru din 2008, dar au existat si proiecte la care s-au inregistrat cresteri cuprinse intre 5 si 40%, spun specialistii consultati de Wall-Street.
In luna ianuarie, un raport al Erste Bank arata ca, in 2008, preturile locuintelor din segmentul inferior si mediu se vor linisti sau chiar se vor reduce usor. Dupa primele trei luni caracterizate prin stagnare, specialistii din domeniul imobiliar nu intrevad pentru urmatorul trimestru scaderi considerabile de preturi.
„Preturile locuintelor, in mare parte, au stagnat, dar au existat si proiecte la care am inregistrat cresteri intre 5 si 40%. Pentru cele care au stagnat motivele au fost zvonurile cu privire la o eventuala cadere a pietii, zvonuri nefondate, date ori de persoane neavizate, ori de cei care nu cunosc nimic din sistemul financiar imobiliar,lucru care ne arata inca o data ca romanii pot fi dusi de nas foarte usor. Pentru cele care au crescut si care au contrazis toate aceste zvonuri, cauza a fost, pe de o parte, cererea mare si cresterea costurilor de realizare a proiectului, pe de alta parte”, a declarat, pentru Wall-Street, Ionut Bordei, Head of Residential Department CBRE|Eurisko.
Primele trei luni ale lui 2008 au fost usor diferite fata de anul anterior, in opinia specialistilor. “Ianuarie a fost, ca in fiecare an, o luna amortita, insa previziunile de crestere accentuata a preturilor in lunile februarie, respectiv martie, nu s-au adeverit intru totul, dimpotriva, s-a inregistrat un numar scazut de tranzactii, la un nivel mai mic fata de aceeasi perioada din anul 2007, piata manifestand o oarecare confuzie in ceea ce priveste evolutia preturilor in viitor”, a explicat Anda Marian (foto), Manager Rezidential Coldwell Banker Afilliates of Romania.
In contextul in care tot mai multe proiecte rezidentiale sunt anuntate, preturile nu pot avea decat o singura directie. “Oferta mai larga nu face decat sa difersifice piata si sa creeze concurenta. Concurenta atrage dupa sine cresterea calitatii, care inseamna cresterea preturilor. Preturile vor avea in continuare un trend ascendent, dar in medie vor creste doar cu 15-20 % pe an in urmatorii 2 ani”, a mai precizat Ionut Bordei.
De aceeasi parere este si Anda Marin, care considera ca, spre deosebire de anii anteriori, ritmul de crestere al preturilor va fi mai redus, insa tendinta ramane in continuare de crestere, aproximativ 10-15 % fata de nivelul preturilor din 2007.
Preturile locuintelor din cartierul Titan din Capitala au scazut cu pana la 50% in 2009
Apartamentele s-ar putea ieftini cu pana la 25% in 2009, daca bancile nu vor relua creditarea
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: