Setari Cookie-uri

Dezvoltarea inteligenta si reininoirea urbana, doua solutii pentru dezvoltarea imobiliara armonioasa a Capitalei

In conditiile cresterii accelerate a ritmului constructiilor din Bucuresti, se impune implementarea unor concepte precum „smart growth” –dezvoltare inteligenta sau „urban renewal”/reinoire urbana. Din cauza dezvoltarii haotice a orasului consecintele sunt foarte grave si nu tin doar de nivelul foarte scazut al calitatii vietii, ci implica si pierderi financiare.

La cea mai recenta editie a MIPIM Awards, juriul a infiintat o noua categorie, „Green Buildings & Special Jury Award”, proiectul premiat din acest an fiind Crane Track-Kraanspoor dezvoltat de ING Real Estate.
Amplasat pe malul raului IJ in Amsterdam, Kraanspoor a debutat in 1952, ca o platforma de beton. A fost salvat de la demolare in 1997 de arhitectul Trude Hooykaas, care a identificat potentialul pentru dezvoltare al structurii si a proiectat o cladire de birouri de 3 etaje, din sticla, care se intinde pe 12.500m² . Cladirea da impresia ca pluteste deasupra vechii baze de beton. Climatul interior al cladirii este reglementat de o fatada dubla cu obloane mobile si panouri solare, iar ventilatia provine de la fantele plasate in podea si de la sistemul mecanic de extractie care functioneaza la parametri scazuti de energie. Vara, climatul din cladirea Kranspoor este racorit de apa din raul care curge dedesubt, iar in lunile reci, apa relativ calda din IJ este utilizata pentru preincalzirea sistemului de incalzire centrala. Datorita amplasamentului sau pe malul apei, platforma de beton atrasese o mare varietate de specii de pasari. Pentru a mentine acest echilibru cu fauna, au fost create adaposturi speciale sub noua cladire, pentru pasarile salbatice.
Tot la aceasta editie a MIPIM, oamenii de afaceri din domeniu din tari precum Marea Britanie, SUA, Japonia, Italia sau Germania s-au pus de acord pentru un standard comun global in materie de cladiri ecologice. In prezent, fiecare tara are propriile legi in aceasta privinta, insa majoritatea fac eforturi pentru intelegerea importantei critice a aspectelor ecologice.
Israelul a implementat standardul pentru cladirile cu impact redus asupra mediului inconjurator, standard care este bazat pe doua tipuri de punctaje: 55 – certificat si 75 – excelent. Acest standard, coroborat cu alte 2 norme privind energia si produsele durabile alcatuiesc sistemul de evaluare ecologica a cladirilor. Totodata sistemul american LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) a fost implementat in constructia unor cladiri, una dintre ele fiind Centru de Dezvoltare Intel din Haifa.
SUA prin Consiliul Ecologic au implementat sistemul LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) care este un reper in design-ul, constructia si operarea cladirilor eficiente.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.