Setari Cookie-uri

Dezvoltarea inteligenta si reininoirea urbana, doua solutii pentru dezvoltarea imobiliara armonioasa a Capitalei

In conditiile cresterii accelerate a ritmului constructiilor din Bucuresti, se impune implementarea unor concepte precum „smart growth” –dezvoltare inteligenta sau „urban renewal”/reinoire urbana. Din cauza dezvoltarii haotice a orasului consecintele sunt foarte grave si nu tin doar de nivelul foarte scazut al calitatii vietii, ci implica si pierderi financiare.

- Din 1989, Capitala a pierdut aproximativ 1.970 de hectare de spatiu verde, Bucurestiul avand acum 7 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 50 mp pe cap de locuitor.
- Din 1990 au disparut 45 de baze sportive.
- Numarul persoanelor care sufera de boli pulmonare (bronsita, astm, angina pectorala etc) sau cardiace (infarct miocardic acut sau cardiopatie ischemica) a crescut ingrijoarator – spre exemplu daca in 1995, 700 de locuitori din 100.000 sufereau de cardiopatie ischemica, in 2006 numarul acestora a ajuns la 1.450.
- Poluarea sonora depaseste frecvent pe arterele principale cu 20-30dB nivelul admisibil de 70dB.
- Viteza medie de deplasare in centrul Bucurestiului, la o ora de varf a fost de 2km/ora in 2007.
- Pierderile cauzate de problemele de trafic nu sunt doar de ordin financiar (Asociatia Romana a Antreprenorilor in Constructii estimeaza pierderi anuale de 180 de milioane de Euro) ci, mult mai grav, au fost si persoane care si-au pierdut viata (timpul mediu in care o ambulanta a ajuns la cazurile de urgenta a fost de 35 de minute in 2006, an in care au murit 2.313 persoane in intervalul de timp de la primirea apelului pana la sosirea ambulantei).
Solutiile pentru situatia cu care se confrunta Bucurestiul sunt adaptarea si implementarea unor concepte occidentale. Conceptul „smart growth” presupune o dezvoltare in acord cu mediul inconjurator, viabila economic, orientata catre nevoile comunitatii si durabila. Reinoirea urbana – „urban renewal” se refera la procesul de dezvoltare a zonelor deteriorate din cadrul unui oras, prin demolarea constructiilor intr-o stare avansata de degradare sau a fabricilor si redezvoltarea in zone mixte sau rezidentiale pentru populatia cu venituri medii.
La nivel international, atat dezvoltatorii cat si autoritatile care au in vedere dezvoltarea inteligenta, pun un accent puternic pe constructiile ecologice, asa numitele „green buildings”.
Conceptul de cladire ecologica presupune cresterea eficientei cu care cladirile folosesc resursele – energie, apa si materiale- reducand impactul constructiei asupra santatii oamenilor si asupra mediului inconjurator.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.