Setari Cookie-uri

Vilele ecologice: pentru miliardarii noului mileniu

Dupa imbracaminte si masini, suflul ecologic se lasa si peste locuintele celor care sunt preocupati de soarta stratului de ozon. Locuintele ecologice ascund sisteme sofisticate si scumpe, sub un aspect simplu si reprezinta viitorul in materie de constructii.

Prima cladire de mari dimensiuni din Statele Unite care va primi certificatul ecologic din partea U.S. Green Building este constructia in valoare de 29 de milioane de dolari realizata de investitorul in real-estate Frank McKinney, scrie CNNMoney.

Realizata pe o suprafata de 1.400 de metri patrati, vila numara opt dormitoare, 11 bai, doua lifturi, doua spalatorii, doua crame - una pentru vin alb si alta pentru vin rosu, o sala de cinema si o casa de oaspeti. Pe langa toate acestea, ansamblul va fi dotat cu un sistem de purificare a aerului si niste instalatii electrice ecologice, care vor reduce consumul de energie cu pana la 90%.

Ecologizarea vilei a adus costuri suplimentare intre 7-10% pentru McKinney si, implicit, pentru clientul sau. Ambitia de a construi o vila ecologica l-a determinat pe investitor sa experimenteze cu materiale inedite, pe care nu le mai folosise pana atunci. De exemplu, in loc sa foloseasca pentru podele un lemn rar de visin brazilian, a utilizat tei reciclat, salvand astfel 7,5 acri de padure tropicala.

Vila va avea si un sistem de panouri solare, in valoare de 120.000 de dolari, un sistem de irigatii care foloseste "apa gri" de la dusuri si chiuvete pentru a iriga gazonul si gradinile, precum si mai multe bazine menite sa reduca temperatura de pe proprietatea de 1,5 acri cu doua-trei grade.

Vila in valoare de 29 de milioane de dolari va fi finalizata in ianuarie 2009, iar McKinney spera ca, odata lucrarile gata, clientii se vor inghesui sa cumpere. Este un remarcabil act de credinta, insa investitorul spune ca aceasta este modalitatea in care el face afacerile.

In prezent, McKinney dezvolta speculativ mai multe proprietati, care se afla in diferite etape de evolutie si care variaza ca pret intre 13 si 135 de milioane de dolari. Una dintre ele, construita in Palm Beach, Florida, a fost vanduta recent pentru 50 de milioane de dolari.

Webb Sherrill, broker la firma Sotheby's International Reality, incerca sa vanda o vila ecologica, cu incalzire solara si gradini organice, pentru 3,4 milioane de dolari. Webb este de parere ca cererea pentru locuinte ecologice este in crestere, insa este inca limitata la anumite zone geografice din Statele Unite, unde constiinta de mediu este elevata.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Octombrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.