Setari Cookie-uri

Piata Reina Sofia din Madrid - la granita dintre vechi si nou

Piata Reina Sofia, aflata in Madrid, in tesutul dens al orasului, constituie un important centru istoric, primele datari situandu-se in anul 1566, odata cu dorinta lui Philip al II-lea de a muta toate centrele de spital, intr-o singura zona din Madrid.

Interventia contemporana

Cu extensia realizata la Muzeul National de Arta Moderna Reina Sofia, Nouvel a acoperit, in totalitate, proiectul sau – trei pavilioane independente, dispuse in jurul unei curti centrale – cu un plan plutitor din aluminiu lacuit, care se extinde din cladirea existenta a muzeului “precum o umbra”, dupa cum acesta a afirmat.

Contrastul dintre piatra cladirii vechi si materialul reflectorizant al cladirii noi provoaca o confruntare aparenta. Desi vederea exterioara a cladirii, formata din vechea cladire Sabatini si cladirea noua Jean Nouvel, este atat de socanta la prima vedere, incat acestea par a fi doua entitati diferite, iar maiestuoasa acoperire in care se unesc cele doua impaca orice litigiu. Lumina capata un rol important, devenind o a patra dimensiune; acoperisul ce pare a pluti este perforat cu o mare precizie, pentru a introduce lumina in interiorul cladirii.

Cu toate ca se afla in relatie directa cu cladirile baroce, interventia contemporana, datorita limbajului arhitectural reuseste sa se integreze perfect in spatiul urban. Totodata, alaturarea atat de directa a interventiei contemporane cu cladirea veche ar fi putut crea tensiuni, dar acoperirea lui J.Nouvel reuseste sa sublinieze importanta fiecareia dintre ele.
Citește și:

Un articol de Ana Marin

Vizionare placuta


Kudika
5 Iulie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.