Setari Cookie-uri

Incursiune in arhitectura: stilul Art Nouveau

Daca Renasterea a reluat principiile clasice, Art Nouveau-ul este cel care a dat dovada de originalitate, refuzand legile de compunere anterioare lui. Inca de la mijlocul anilor 1890, se impune un stil artistic nou, ce este considerat in prezent ca fiind o miscare artistica ce a creat puntea de legatura cu un curent de o mare anvergura, modernismul secolului XX.

De-a lungul timpului, fiecare epoca a respins arhitectura predecesorilor, incercand sa o nege si sa impuna noi reguli atat la nivel formal, cat si la nivel compozitional. Noile programe de arhitectura, schimbarile ce s-au produs in urma aparitiei materialelor si a tehnologiilor constructive au atras dupa sine nevoia omului de a se exprima la un nivel cu totul nou, neabordat pana in acel moment, care sa se potriveasca exigentelor sale ergonomice si psihologice, referindu-ne, in acest caz, nu numai la anvelopanta exterioara a formelor arhitecturale, ci si la spatiul interior, la conceptul si modul in care a luat nastere.

Desi, in cele mai multe cazuri, formele si mijloacele expresive sunt reinterpretate, facandu-se apel la constiinta secolelor anterioare, dar fundamentul gandirii fiind diferit, lucru ce are drept consecinta aparitia unei arhitecturi noi, exista anumite momente in istoria arhitecturii in care au aparut stiluri ce aveau sa ramana impregnate in memoria persoanelor de specialitate, dar si a oamenilor de rand, ca fiind unele cu adevarat inedite. Astfel, daca Renasterea a reluat principiile clasice, Art Nouveau-ul este cel care a dat dovada de originalitate, refuzand legile de compunere anterioare lui. Inca de la mijlocul anilor 1890, se impune un stil artistic nou, ce este considerat in prezent ca fiind o miscare artistica ce a creat puntea de legatura cu un curent de o mare anvergura, modernismul secolului XX.

Tragandu-si numele din limba franceza, Art Nouveau, sintagma alcatuita din doua lexeme inseamna “Arta Noua”, facand, astfel, trimitere la inovatie. Acesta a avut o puternica influenta, manifestandu-se in mai multe domenii, precum arhitectura, designul sau artele vizuale.

Momentul definitoriu al acestei miscari il constituie Expozitia Universala din 1889, unde s-a observat o precadere pentru detalierea pieselor de mobilier si care se dovedeau a fi unele cu totul deosebite, ce surprindeau prin formele organice, ondulate si foarte laborioase, ce pareau, mai degraba, niste bijuterii, decat simple obiecte de sine statatoare.

Noul stil propunea delicatete, ingeniozitate, fantezie si eleganta, arthitectura si artele vizuale fiind readuse la viata si insuflandu-li-se un farmec aparte. Art Nouveau-ul se intoarce la natura, fatadele cladirilor, interioarele si piesele de mobilier, adevarate capodopere, aflandu-se in consonanta estetica cu spatiul inconjurator. Se pune mare accent pe liniile devenite un laitmotiv, care sunt serpuitoare, alungite, sinuoase, facand trimitere si ele, la randul lor, la natura, la siluetele elegante ale plantelor agatatoare.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Iunie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.