Setari Cookie-uri

Incursiuni in arhitectura Renasterii: Filippo Brunelleschi

Filippo Brunelleschi a fost unul dintre cei mai de seama arhitecti si ingineri ai Renasterii. Arhitectura sa se bazeaza pe trei parametri - recuperarea Antichitatii, inventia tehnologiei si perspectiva ca mijloc de reprezentare a spatiului - ce constituie elementele unei noi structuri de limbaj arhitectural.

Cupola de la Santa Maria del Fiore se imprima ca imagine a orasului si se afirma ca loc urban principal prin cele opt suprafete curbe si nervurile care-i precizeaza coerenta geometrica.
Revolutia savarsita in cadrul raporturilor de productie reprezinta raspunsul cel mai consecvent pe care arhitectul l-a putut oferi ideologiei umaniste. Arhitectul, precum intelectualul, se separa de productia colectiva, si isi revendica autonomia rolului sau.
Exceptand cele doua mari lucrari ale sale, cupola catedralei din Florenta Santa Maria del Fiore si Ospedale degli Innocenti, fiecare cu caractere artistice bine conturate si cu o valoare bine determinata in arhitectura secolului al XV-lea si urmatoarele, arhitectul a reformulat planul bazilical traditional si a realizat o serie de experimente asupra edificiului cu plan central, in opere precum Bazilica San Lorenzo, Bazilica Santo Spirito, Capela Pazzi sau rotonda Santa Maria degli Angeli, toate construite in Florenta.
Un articol de Reka Rozsnyai
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Iulie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.