Setari Cookie-uri

Incursiuni in arhitectura Renasterii: Filippo Brunelleschi

Filippo Brunelleschi a fost unul dintre cei mai de seama arhitecti si ingineri ai Renasterii. Arhitectura sa se bazeaza pe trei parametri - recuperarea Antichitatii, inventia tehnologiei si perspectiva ca mijloc de reprezentare a spatiului - ce constituie elementele unei noi structuri de limbaj arhitectural.

Filippo Brunelleschi (1377 - 1466), prieten al “savantilor”, printre care se numara si cosmomograful-matematician Toscanelli, a fost unul dintre cei mai de seama arhitecti si ingineri ai Renasterii. Arhitectura sa se bazeaza pe trei parametri - recuperarea Antichitatii, inventia tehnologiei si perspectiva ca mijloc de reprezentare al spatiului - ce constituie elementele unei noi structuri de limbaj arhitectural.
Brunelleschi imbina elementele traditionale ale Protorenasterii toscane cu cele antice romane, insa preocuparea sa majora nu este copierea fidela a Antichitatii ci problemele practice ale constructiei, compunerea spatiului prin introducerea metricei spatiale. Rezolvarea spatiului construit si relatia acestuia cu cel ambiental reprezinta un element esential in opera sa.
Opera biografica “Vita di Filippo di ser Brunellesco”, semnata de catre Antonio Manetti, este animata de temele umanismului ficinian, arhitectura, “filosofie”, arheologie, asociate pentru a defini geniul artistului tip.
Brunelleschi studiaza si foloseste legile perspectivei lineare in arhitectura. Rationalitatea perspectivei defineste o noua constructie intelectuala a spatiului. Lumea reala se supune unui cod riguros de relatii artificiale, capabil sa faca sa iasa la iveala relatiile dintre obiecte. Studierea perspectivei duce la concluzia ca nu doar constructiile ca obiecte, ci si spatiile dintre ele sunt comensurabile. Punerea in aplicare a perspectivei ofera un rol univoc fiecarui obiect in reteaua noului spatiu. Aceasta implica reducerea varietatii infinite de forme vizibile la un numar restrans de elemente care devin canonice.
Cupola domului Santa Maria del Fiore
Brunelleschi capata o pozitie foarte importanta in viata orasului cu ocazia concursului pentru cupola domului Santa Maria del Fiore.
Rezolvarea constructiva si spatiala prezentata de Brunelleschi revolutiona sistemele de constructie si procedeele aplicate pana atunci si era diferita de cele propuse de alti concurenti. Originalitatea solutiei constructive intuita de Brunelleschi consta in urmatoarele caracteristici ale modelului prezentat: cupola construita cu structura in forma de spic, a spina pesce (preluata de la antici), din doua coji: una de rezistenta in interior si alta mai subtire, de protectie, in exterior; cele opt suprafete curbe ale cupolei se reazama pe un tambur si se strang vizual si constructiv in inelul lanternei, introducand o solutie noua in ceea ce priveste cofrajul boltii cupolei, aceasta fiind autoportanta in toate etapele constructiei.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Iulie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.