Setari Cookie-uri

Redescoperirea chirpiciului

Chirpiciul, un material de constructie cu o traditie milenara in anumite zone ale globului, considerat azi materialul saracilor, prezinta o serie de avantaje in ceea ce priveste sanatatea ocupantilor si impactul asupra mediului inconjurator. Simone Swan, prin intermediul Fundatiei Chirpiciului s-a ocupat in ultimii 20 de ani de redescoperirea si promovarea acestui material uitat de-a lungul timpului.

Chirpiciul, un material de constructie cu o traditie milenara in anumite zone ale globului, considerat azi materialul saracilor, prezinta o serie de avantaje in ceea ce priveste sanatatea ocupantilor si impactul asupra mediului inconjurator. In ultimii 20 de ani, Simone Swan, membru fondator al Fundatiei Chirpiciului, s-a ocupat indeaproape de redescoperirea si promovarea acestui material de constructie uitat de-a lungul timpului. In cadrul Fundatiei, aceasta preda tehnici de constructie, realizeaza cladiri demonstrative si apeleaza la guverne pentru finantarea programelor de locuinte pentru saraci.
Simone Swan a studiat impreuna cu Hassan Fathy (1900-1989), un arhitect egiptean care credea ca arhitectura trebuie tratata ca o extensie dinamica a vietii private si publice. Adept al arhitecturii ecologice si un important teoretician al acesteia, Hassan Fathy a lasat in urma cateva volume cu rezonanta in randul ecologistilor, precum Arhitectura pentru saraci sau Energia naturala si arhitectura vernaculara. Folosirea materialelor provenite din pamant si interesul pentru revitalizarea tehnicilor de constructie bastinase au constituit principalele surse de inspiratie pentru opera lui Swan.
Proiectele semnate Simone Swan se bazeaza pe o legatura stransa cu materialul, si anume pamantul, preferabil de origine locala. In ceea ce priveste infatisarea exterioara a cladirilor, acestea cuprind elemente precum arcade si cupole din chirpici pentru a beneficia de sisteme de acoperire cu costuri scazute si curti interioare ce joaca rolul de sisteme de ventilatie pentru a asigura confortul termic de-a lungul anului. Experienta de mai multi ani in domeniu a demonstrat ca constructiile facute din caramizi de argila slaba sunt mai economice si ecologice si ofera cea mai buna pastrare de temperatura in interior. De fapt, chirpiciul este un foarte bun termoizolator, primind caldura cu greutate si cedand-o lent iar lutul si paiele ce stau la baza construirii unor astfel de cladiri sunt materiale ecologice ce ofera un mediu interior sanatos.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Iulie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.