Setari Cookie-uri

Proiectarea ecologica a unei cladiri

Elementele de proiectare ecologica au in vedere forma, structura si anvelopanta cladirii. Iti oferim cateva informatii legate de acestea.

Cladirile masive pot juca un rol important acolo unde de altfel ar fi nevoie de aer conditionat. Totusi, in urma unor studii s-a demonstrat ca daca fluxul energetic exterior este relativ mic, exista o limita a nevoii de masa termic si utilitatea ei este limitata. Pentru a utiliza eficient masa termica, aceasta trebuie bine ventilata noaptea pentru a-si micsora temperatura, altfel aparand tendinta de acumulare excesiva a caldurii, de unde apare si disconfortul termic. Acest lucru are implicari practice, aparand nevoia unui sistem de control al ventilatiei, fie automat, fie manual. Sistemul manual ar trebui sa asigure in plus protectia la efractie si la infiltrarea apelor de ploaie. Daca cladirea este conceputa pentru utilizare permanenta, o cladire masiva ar fi mai eficienta, dar daca este intermitenta o cladire "usoara” poate avea avantaje importante, fiind necesar o cantitate redusa de energie pentru obtinerea confortului termic pe o perioada scurta de timp.
Din nefericire nu exista reguli precise care sa asigure succesul unui astfel de proiect, fiecare cladire eficienta fiind un experiment.
Anvelopanta cladirii
Dezvoltarea pe care a suferit-o anvelopanta cladirii in ultimele decenii a fost foarte rapida si se preconizeaza aparitia altor solutii mai eficiente intr-un timp si mai scurt. Inovatiile tehnologice in domeniul sticlei vor oferi suprafetelor vitrate moduri de raspuns la conditiile de mediu care astazi nu sunt comercial viabile. Exemplul lentilelor helimoate care reactioneaza la diferitele conditii de lumina este doar o idee despre potentialul sticlei.
Anvelopanta cladirii trebuie sa fie durabila, economica, placuta estetic, sa ofere protectie in orice conditii climatice si sa fie sigura din punct de vedere structural. Din punct de vedere psihologic si peisajul oferit are un rol foarte important. Din punctul de vedere al ecologiei intrebarile care se pun sunt: 1) cum raspunde cladirea la radiatia solara-lumina si caldura, 2) cum se realizeaza ventilarea spatiilor, 3) cum se reduc pierderile de caldura si cum este controlat zgomotul. Anvelopanta este cea care determina de fapt cum va f afectat mediul interior de schimbarile survenite in mediul exterior.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Iulie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.