Setari Cookie-uri

Proiectarea ecologica a unei cladiri

Elementele de proiectare ecologica au in vedere forma, structura si anvelopanta cladirii. Iti oferim cateva informatii legate de acestea.

Proiectarea ecologica a unei cladiri este extrem de complexa. Aceasta are in vedere forma, structura si anvelopanta cladirii.
Forma cladirii
In situatia in care este posibila alegerea orientarii cladirii, aceasta ar trebui sa se deschida spre sud pentru a putea beneficia de energia solara. Volumul total trebuie bine gandit de la inceput, deoarece cele mai importante decizii sunt de alocare a spatiilor fiecarei activitati in parte si dezvoltarea formei finale a cladirii. Forma cladirii va trebui sa tina cont de cateva aspecte functionale, deosebit de importante pentru reusita proiectului. Cateva dintre acestea ar fi, utilizarea energiei solare si a luminii naturale, oferirea unor perspective deosebite ocupantilor, controlul cantitatii de caldura pierduta prin anvelopanta cladirii, nevoia de ventilatie naturala si atenuarea acustica daca este necesara.
Structura cladirii
O importanta deosebita trebuie acordata vitezei de raspuns a cladirii la fluxul de energie termica interior si exterior. Aceasta este legata de masa termica si de conductivitatea materialelor folosite si legata de acestea, admitanta elementelor de constructie. Daca o cladire absoarbe o mare cantitate de caldura fara ca temperatura din interiorul ei sa creasca semnificativ, este o cladire masiva (cu masa termic ridicata), in timp ce intr-o cladire "usoara” variatiile de temperatura se simt mult mai repede in lispa unui sistem de ventilatie eficient.
In mod obisnuit fluxul de energie termica exterioara catre o cladire este apropae ciclic. Dimineata, odata cu rasaritul Soarelui, temperatura creste iar caldura este transferata direct cladirii prin suprafetele vitrate si indirect prin structura. La apusul Soarelui, impreuna cu aerul exterior, cladirea incepe sa se raceasca. In timpul iernii, aportul caldurii exterioare este redus, acesta fiind motivul care justifica folosirea sistemelor de incalzire. In timpul noptii temperatura se lasa sa scada cu scopul de a conserva energia.
Masa termica a unei cladiri mediaza extremele de temperatura. In timpul verii, prin intarzierea transferului de caldura in cladire se amana momentul atingerii varfului de temperatura. Prin utilizarea de elemente cu admitanta mare, zidaria cladirii poate acumula o cantitate mai ridicata din caldura exterioara si interioara, prin aceasta coborand varfurile de temperatura. Acest efect de echilibrare are loc atat ziua cat si noaptea, pentru ca intr-o noapte rece aerul exterior ve prelua caldura de la suprafetele cu admitanta mare, racindu-le, reusind astfel sa mentina racoarea in zilele toride de vara.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Iulie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.