Setari Cookie-uri

Alegerea materialelor pentru constructii ecologice

In ultima perioada au aparut o serie de materiale noi, cu proprietati de neinchipuit in urma cu un secol. Insa, desi posibilitatile de alegere a materialelor au crescut, se cere din partea arhitectului o atentie sporita, o gandire mult mai elaborata, deoarece alegerea materialelor afecteaza structura, forma, estetica, costurile, modul de constructie si impactul asupra mediului interior si exterior.

Materialele si energia
Cladirile de astazi, ca sa functioneze au nevoie de mai multa energie decat cea initiala. Energia initiala a fost definita drept cantitatea de energie necesara pentru:
- A extrage materialul brut;
- Conversia lui in material de constructie – produs sau componente;
- Transportul materialelor brute, intermediare si finale;
- Punerea in opera.
Calculul acestui necesar de energie este foarte inexact deoarece depinde de foarte multe variabile. Depinde mult de tehnologie, schimbandu-se odata cu evolutia proceselor de productie. Pentru lemn costurile variaza in functie de zona de provenienta, componenta transportului fiind semnificativa. Pentru metale precum aluminiul si cuprul, acesta variaza daca sursa este minereul sau materialul recilcat.
Exista mai multe moduri de a reduce energia consumata si de a micsora productia de CO2. Prima ar fi folosirea materialelor ce necesita putina prelucrare, solutiile traditionale fiind deseori cele mai eficiente. Alta solutie este asigurarea calitatii inalte a materialelor folosite, asigurandu-se astfel longevitatea cladirii si micsorarea costurilor de intretinere. O a treia solutie este utilizarea economica a materialelor, reciclarea in totalitate daca este posibila, reducerea deseurilor.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Iulie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.