Setari Cookie-uri

Alegerea materialelor pentru constructii ecologice

In ultima perioada au aparut o serie de materiale noi, cu proprietati de neinchipuit in urma cu un secol. Insa, desi posibilitatile de alegere a materialelor au crescut, se cere din partea arhitectului o atentie sporita, o gandire mult mai elaborata, deoarece alegerea materialelor afecteaza structura, forma, estetica, costurile, modul de constructie si impactul asupra mediului interior si exterior.

- transportul materialului in timpul procesarii si livrarii la sit;
- gradul de poluare ce rezulta la sfarsitul vietii utile a materialului.
Impactul folosirii materialelor asupra mediului
Una dintre definitiile dezvoltarii durabile suna in felul urmator: "dezvoltarea care implineste nevoile prezente fara a periclita viitorul generatiilor viitoare". "Cat de mult si ce materiale sa folosim?" - iata o intrebare al carei raspuns este foarte dificil de oferit. Ar trebui sa interzicem folosirea materialelor rare sau sa le folosim doar in situatiile in care sunt absolut necesare? O alta intrebare este "de unde procuram materialele?".
In fiecare an se excaveaza cantitati enorme de material de constructie (roca si pietris) incluzand sute de hectare de teren distrus datorita activitatilor carierelor. Exista alternative dar si reciclarea este posibila. Despaduririle constituie un subiect deloc nou, lemnul fiind folosit destul de des in constructii dar si ca sursa de energie. Padurile ecuatoriale sunt o sursa foarte apreciata de esente tari dar se refac si foarte greu. Distrugerile provocate suprafetelor impadurite provoaca la randul lor schimbari climatice, care afecteaza lantul trofic, de unde rezulta o degradare in lant ce nu mai poate fi oprita.
Materialele si sanatatea
Pana nu demult azbestul era foarte des folosit in constructii, atat ca material de protectie contra focului dar si la finisaje si acoperiri, avand calitati ce nu puteau fi egalate de alte materiale cu costuri similare. Dar s-a demonstrat ca fibrele inhalate provoaca in timp cancer. in momentul de fata, utilizarea sa in constructii este interzisa, cu unele exceptii, dar cu toate masurile de protectie. Totusi, acest material constituie in continuare o problema, intrucat mai exista astfel de cladiri ce necesita a fi demolate, iar depozitarea materialelor este greu de acceptat.
De asemenea, materialele radioactive sunt un mare pericol pentru sanatate, dar mai exista multe alte materiale la care pericolul nu este atat de evident. Acestea variaza de la cele care elibereaza formaldehide la cele care incorporeaza anumiti solventi, rasini sau tratamente chimice. Unele vopseluri traditionale sunt fabricate pe baza de materiale toxice precum cadmiu si plumb. Asigurarea sanatatii la locul de munca si acasa este o problema importanta avand in vedere timpul petrecut in aceste spatii relativ ermetice. Este necesara monitorizarea continua a calitatii aerului si a campurilor electromagnetice produse de echipamente si de sistemul de distributie.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Iulie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.