Setari Cookie-uri

Centrul cultural, loc al comunitatii

Centrul cultural trebuie sa fie un spatiu pe care publicul sa-l simta aproape, un spatiu care sa fie similar cu notiunea de acasa, un spatiu in care arta si cultura sa nu fie un ecran compact intre om si lumea sensibila ci un spatiu care identifica cultura cu modul de viata, aceasta devenind transparenta.

Marile revendicari ale viitorului nu vor fi numai economice ci si culturale iar materializarea in volume si spatii a actiunilor social-culturale va capata o importanta fundamentala. Daca arhitectura prin ea insasi este un act de cultura, un centru cultural trebuie sa devina un simbol al arhitecturii in general.
Conceperea viziunii culturale necesita o acumulare treptata de experienta, fiind un atribut al educatiei, ea constituindu-se prin acumularea unor valori spirituale sau materiale, prin care societatea devine constienta de ea insasi. Ca urmare, nu este numai reflectarea unui anumit simbol spatial dat, ci este permanent si creator de simbol.
Centrele culturale au aparut ca un rezultat al unor necesitati sociale si culturale; ele trebuie sa fie niste spatii care sa prezinte o integrare a functiunilor, o consolidare si o omogenitate a acestora. In studiul programului de centru cultural au aparut probleme legate de integrarea si omogenitatea ei functionala, de intelegerea acesteia ca o functiune aparte si nu ca una complementara dotarilor culturale existente, de flexibilitea si adaptarea in timp a acesteia, probleme legate de perceptia sa ca un loc special si de intalnire care sa stranga un public larg si sa deschida apetitul acestuia pentru diversele forme de manifestare culturala, sa fie accesibila si familiara.
Nevoia de spatii culturale este intotdeauna prezenta, fie ca este determinata de aparitia de noi forme complexe de arta, pentru care o dotare culturala traditionala nu este adecvata, fie ca este vorba de o nevoie de reprezentare, de o nevoie de simbol cultural.
Centrul cultural trebuie sa fie un spatiu pe care publicul (indiferent de structura sociala) sa-l simta aproape, un spatiu care sa fie similar cu notiunea de acasa, un spatiu in care arta si cultura, in general, sa nu fie un ecran compact intre om si lumea sensibila ci un spatiu care identifica cultura cu modul de viata, aceasta devenind transparenta.
Centrul cultural Georges Pompidou
Arhitecti: Richard Rogers si Renzo Piano, 1971 - 1977, Paris, Franta.
Probabil ca unul dintre cele mai renumite centre culturale este Centrul Pompidou, situat in centrul Parisului, in apropierea Catedralei Notre Dame si Muzeului Luvru si la marginea cartierului medieval Les Halles. Constructia, opera a arhitectilor Renzo Piano si Richard Rogers, a fost proiectata de asa maniera incat sa asigure un factor cheie in revitalizarea centrului istoric al Parisului.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Iunie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.