Setari Cookie-uri

Comunicare prin arhitectura

Arhitectura constituie un mijloc de comunicare atat prin influentele exercitate de mediul construit asupra utilizatorilor cat si prin puterea detinuta datorita virtualei influentari a relatiei omului cu mediul inconjurator.

Functia comunicativa a arhitecturii aduce cu sine ideea de participare la procesul arhitectural. Participarea la modelarea mediului prin arhitectura reprezinta o problema intrucat aspectul participativ poate intra in conflict cu exigentele artistice si profesionale din acest domeniu.
Marshall McLuhan (1964) este de parere ca, desi la prima vedere nu mediul de comunicare ar fi hotarator in modul de influentare a receptorului ci felul in care se opereaza cu mediul de comunicare, acestuia din urma ii revine o importanta mult mai mare decat am putea presupune. McLuhan considera ca doar mediul este mesajul comunicativ, ceea ce inseamna ca efectele personale, individuale si sociale ale fiecarui mediu rezulta din noua dimensionare a razei de actionare individuala si sociala. Valoarea unui mediu de comunicare nu este asadar determinata de modul implementarii, ci mediul de comunicare si oamenii care il dezvolta marcheaza determinativ de la inceput valoarea sa ulterioara.
Comunicarea in arhitectura vizeaza o serie de relatii fixe, statice si ierarhice de volum si spatiu. In aceasta situatie au aparut puncte de vedere conform carora arhitectura nu ar trebui sa se exprime mai mult prin idei, semne, simboluri si scheme de circulatie, decat prin modul mai abstract al compozitiei volumelor si ordonarii formale a spatiilor.
O cladire trebuie sa aiba capacitatea de a transmite idei si valori, pe langa relatii spatiale, fapt ce contribuie la imbogatirea vocabularului specific arhitecturii. Intotdeauna cladirile au avut o menire. In societatea contemporana, se apreciaza ca o cladire nu trebuie sa intimideze, ci sa fie parte integranta a mediului ambiant, sa intensifice modul nostru de viata si sa-i serveasca drept fundal, bine argumentat pentru activitatile oamenilor.
In cursul istoriei, arhitectura a reflectat convingerile si viata complexa a societatii in care s-a dezvoltat. Realizarile arhitecturale semnificative, din perspectiva istorica si artistica, au constituit si reprezinta si in prezent secvente de imagini ale vietii care s-a desfasurat intre zidurile cetatii, precum si reflectii ale credintelor pe care le nutreau oamenii timpurilor respective.
Arhitectura trebuie sa fie in concordanta cu idealurile si modul de viata al societatii.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Mai 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.