Setari Cookie-uri

O altfel de abordare a spatiului arhitectural

La prima vedere, s-ar putea considera ca perceptia spatiului se bazeaza doar pe simtul vizual. Insa, in urma unui studiu atent, se observa ca acest asa-numit spatiu vizual este imbogatit la nivelul perceptiei prin semne ce se bazeaza pe experiente auditive, tactile, olfactive si gustative.

Conform afirmatiilor lui Steven Holl, arhitectura este singura arta ce are capacitatea de a oferi o experienta multisenzoriala. Doar arhitectura poate stimula toate simturile umane in mod simultan si invoca sentimentul de apartenenta.
Arhitectura are capacitatea de a oferi experiente interactive, implicand toate simturile, si in acelasi timp reuseste sa antreneze memoria si imaginatia. Concentrarea doar asupra impactului sau vizual inseamna subestimarea capacitatilor sale.
O serie de teoreticieni ai arhitecturii au adoptat o abordare fenomenologica a arhitecturii care, in esenta poate fi definita ca o abordare ce implica o experienta multisenzoriala a spatiului, tinzand catre o metodologie de creare a fenomenului spatial. Cu toate acestea, provocarea nu consta intr-o experienta senzoriala singulara, ci intr-un mediu colectiv ce stimuleaza toate simturile.
Fiecare experienta a arhitecturii este multisenzoriala; calitatile spatiului, materiei si dimensiunii sunt masurate in mod egal de catre ochi, urechi, nas, piele, limba, schelet si muschi”. (Juhani Pallasmaa)
In general, arhitectii contemporani pun accentul pe infatisarea vizuala a spatiului. In arhitectura ni se prezinta forme puternice si izbitoare, aceasta devenind mai mult o "arta a ochiului”.
Avand in vedere ca perceptia este multi-senzoriala, interactiunea intre sine si lume este reprimata de arhitectura moderna. Maurice Merleau-Ponty, filosof francez, reprezentant al fenomenologiei, afirma: „Perceptia nu este suma datelor vizuale, tactile si auditive: spatiul il percep in totalitatea sa, prin intreaga fiinta: percep o structura unica a obiectului, o singura existenta, ce comunica tuturor simturilor in acelasi timp.” Toate simturile trupului spectatorului sunt capabile de o perceptie simultana, in intregimea lor creand experienta spatiului. Asadar, teoria fenomenologiei ofera arhitectilor o provocare in sensul de a nu aborda arhitectura doar ca experienta vizuala, ci din perspectiva implicarii tuturor simturilor.
Frank Lloyd Wright, unul dintre cei mai importanti arhitecti americani, a reusit sa obtina un echilibru senzorial in Casa de la cascada. Datorita amplasarii in apropierea padurii si cascadei, mirosul naturii, sunetul raului, alaturi de culorile si texturile materialelor ofera o experienta multisenzoriala a spatiului.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Aprilie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.