Setari Cookie-uri

O altfel de abordare a spatiului arhitectural

La prima vedere, s-ar putea considera ca perceptia spatiului se bazeaza doar pe simtul vizual. Insa, in urma unui studiu atent, se observa ca acest asa-numit spatiu vizual este imbogatit la nivelul perceptiei prin semne ce se bazeaza pe experiente auditive, tactile, olfactive si gustative.

In aceasta epoca moderna suntem coplesiti de omniprezenta imaginilor furnizate de mass-media. Utilizarea vasta a esteticii vizuale ca mijloc de comunicare in aceasta epoca tehnologica ne dezvaluie in ceea ce priveste perceptia, predominarea vederii fata de celelalte simturi. Dezvoltarea agresiva a vizualului a exercitat o puternica influenta asupra societatii, repertoriul imagistic devenind in mod inconstient singurul mijloc de comunicare. In arhitectura lucrurile sunt extrem de asemanatoare.
La prima vedere, s-ar putea considera ca perceptia spatiului se bazeaza doar pe simtul vizual. Insa, in urma unui studiu atent, se observa ca acest asa-numit spatiu vizual este imbogatit la nivelul perceptiei prin semne ce se bazeaza pe experiente auditive, tactile, olfactive si gustative. Nici unul dintre aceste semne nu este perceput in mod independent; de fapt, dovezile experimentale arata ca aceste simturi se combina pentru a produce o experienta perceptuala totala.
Hegemonia vizualului trebuie contestata si caracterul vizualului ce predomina in lumea de azi, trebuie examinat indeaproape .” (David Michael Levin)

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Aprilie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.