Setari Cookie-uri

Pentru o arhitectura ecologica

Arhitectura ecologica isi propune in mod constient combaterea degradarii mediului inconjurator, evidentiind faptul ca habitatul modern este departe de a conferi locuitorilor un mediu salubru de viata.

Arhitectura functionalista a adus o rezolvare functionala a vietii individului. Inca se fac grafice si scheme cu comportamentul individului intr-un spatiu, grafice care mai apoi formeaza o succesiune de spatii si care, invelite intr-o forma alcatuiesc programele arhitecturale. O casa trebuie sa aiba bucatarie, baie, dormitor sau dormitoare, living, sufragerie si alte spatii care sa conduca individul. Chiar daca materialele si sursele de energie sunt ecologice, chiar daca tehnologia ne permite sa avem din acest punct de vedere un sistem ecologic, ce se intampla cu integrarea modelului in mediu? Aceste grafice ar trebui gandite nu din interior catre exterior, ci invers, dinspre natura catre individ. Foarte rare sunt cazurile in care individul ofera naturii, foarte rare sunt cazurile de individual in societate. Ne nastem si traim intr-un mediu deja format si pe care il asimilam si pe care, in cel mai bun caz il dezvoltam. Multiple sunt cazurile in care mediul ne formeaza si ne dezvolta. Astfel, arhitectura ecologica trebuie sa vina in intampinarea individului si sa ajute la educarea lui.
Nu degeaba se spune ca arhitectura este una din primele verigi ale istoriei si ca este cea care ne poate spune cele mai multe despre o perioada sau alta. Modul de viata pe care il ai se reflecta in mare parte in arhitectura de care esti inconjurat. Cladirile de care suntem inconjurati, cu cat tind sa fie parte din natura, cu atat influenteaza individul in acest sens.
Arhitectura ecologica isi propune in mod constient combaterea degradarii mediului inconjurator, evidentiind faptul ca habitatul modern este departe de a conferi locuitorilor un mediu salubru de viata. Prin urmare, se poate intelege ca arhitectii, inginerii si urbanistii nu sunt responsabili de cresterea continua a numarului de constructii si a suprafetelor zonelor urbanizate, dar sunt responsabili de ineficienta energetica a multora dintre ele, cat si de impactul global pe care aceste obiecte il au asupra mediului.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Martie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.