Setari Cookie-uri

Pentru o arhitectura ecologica

Arhitectura ecologica isi propune in mod constient combaterea degradarii mediului inconjurator, evidentiind faptul ca habitatul modern este departe de a conferi locuitorilor un mediu salubru de viata.

Efectele schimbarilor climatice, care s-au observat prima data la inceputul secolului al XX-lea, devin tot mai evidente in zilele noastre. Fata in fata cu aceste pericole, publicul devine tot mai constient de nevoia de protejare a mediului inconjurator iar in cadrul unor discutii internationale la nivel inalt, unul dintre raspunsurile date acestor probleme il constituie abordarea arhitecturii si urbanismului intr-un fel care sa respecte mediul inconjurator.
Alegerea unor materiale ecologice si folosirea acestora, utilizarea surselor de energie nepoluante pot face arhitectura sa fie ecologica.
Dar forma pe care o alegem, modul in care integram constructia intr-o zona sau studiile care se fac pentru a integra individul fizic intr-un mediu prin intermediul constructiei, este de fapt primul pas si cel mai important.
Crearea unei forme care sa completeze mediul inconjurator ajuta la regenerarea lui. Intelegerea locului nostru in natura ne va ajuta sa observam impactul nostru asupra ei. Natura, inspira forma si are impact asupra modelului final. Vedem ca natura se regenereaza si fara ajutorul nostru, dar putem sa luam parte la regenerarea mediului.
Forma pe care o dam si solutiile create sunt o mica istorie. Arhitectura trebuie sa aduca un spatiu care sa fie in armonie cu imprejurimile.
Arta dupa Kant nu are alta finalitate decat frumosul in sine, iar artistii nu isi propun decat actul gratuit. Dar ce se intampla in momentul in care arta trebuie sa fie si functionala si in plus sa tina cont de intretinerea mediului care o inconjoara? Aici studiul si modul de abordare al mediului inconjurator influenteaza forma. Arhitectii trebuie sa tina cont de faptul ca atat carcasa modelului final, cat si spatiul interior trebuie sa fie atat functional cat si parte integranta a mediului inconjurator.
Modul de a face arhitectura trebuie sa tina cont si de faptul ca formeaza un mod de viata. Astfel, daca te nasti intr-un mediu sanatos, in mijlocul naturii, te comporti in acest spirit si incerci sa protejezi ce vezi ca a rezistat si traieste langa tine. Te nasti intr-un mediu poluant si traiesti acolo, singura dorinta va fi aceea de a scapa de acel mediu, insa fara sa faci nimic pentru a imbunatati integrarea lui in natura. Formele primare, primele lectii primite sunt cele care ne deschid drumul, dar de inteles trebuie sa intelegem singuri. De aceste lucruri trebuie sa tina cont arhitectura ecologica, de faptul ca poate educa si poate invata individul sa devina parte integrata in natura si nu invers. De exemplu, se stie ca un individ care traieste si munceste intr-un spatiu deschis, luminat si mai apropiat de natura este mult mai putin predispus la stres, spre deosebire de unul care munceste intre patru pereti si lumina artificiala.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Martie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.