Setari Cookie-uri

Interviu eco cu arhitectul Calin Negoescu

Interviu legat de principiile arhitecturii ecologice cu Calin Negoescu, arhitect Westfourth Arhitecture.

Interviu cu Calin Negoescu, arhitect Westfourth Arhitecture, compania care s-a ocupat de conceptul proiectului rezidential Asmita.
1. Turnurile Asmita sunt construite in conformitate cu sistemele internationale de certificare a cladirilor "verzi"?
O cladire ecologica este in fapt un imobil care se integreaza intr-un sistem unitar (cartier, oras, padure etc.) si incorporeaza solutii tehnice si de design pentru a facilita economisirea energetica si utilizarea unor materiale cu un impact minim asupra mediului, dar care asigura tot confortul necesar utilizatorilor, ramanand si in standarde profitabile pentru dezvoltatori. In constructia acestor turnuri as putea spune ca am tinut cont de definitia data arhitecturii de George Calinescu: „arta de a crea o a doua natura, sau o contranatura in mijlocul naturii.” In procesele de constructie ale ansamblului rezidential, s-a tinut cont de numeroase elemente care contribuie la reducerea impactului pe care constructia o are asupra mediului inconjurator.
2. Exista locuri de parcare pentru biciclete?
Datorita pozitionarii sale, aproape de centrul Bucurestiului si proximitatii de statiile de metrou, autobuz, complexul rezidential Asmita va incuraja deplasarea cu transportul in comun, precum si folosirea bicicletelor prin instalarea de rasteluri, locuri de parcare speciale.
3. Se vor implementa solutii si sisteme tehnologice specifice care vor reduce impactul turnurilor asupra mediului?
In proiectarea acestui complex rezidential ne-am gandit sa reducem impactul pe care constructia o are asupra solului si de aceea am ocupat relativ putin solul, optand pentru un concept nou cu turnuri rezidentiale de pana la 24 de etaje, deci foarte inalte. De asemenea am luat masuri si pentru protejarea subsolului, neintrand in apa freatica. Am creat colinele artificiale care atenueaza prezenta digului iar datorita parcarilor subterane, locuitorii isi vor putea parca masinile, fara a-i incomoda pe trecatori asa cum se intampla in numeroase zone din Bucuresti.
4. Vor exista solutii pentru reducerea consumului de energie?
Anvelopa cladirii este destul de performanta, cu cca 25% peste cerintele legale atat la suprafetele pline cat si la cele vitrate. Acest lucru este demonstrat de dimensiunile relativ reduse ale radiatoarelor rezultate din calcul. Pe de alta parte, suprafata de pierdere de caldura este mai mica in cazul locuirii la bloc (orientativ 1m2/m2 arie construita) fata de locuinta individuala (orientativ 2m2/m2 arie construita). La proiectul Asmita suprafata de pierdere de caldura este 0,6m2/m2 arie construita.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Martie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.