Setari Cookie-uri

Viitorul centrelor urbane

In anul 2008, MAD a invitat o serie arhitecti tineri de renume international pentru realizarea unui experiment urban si anume proiectul pentru zona Huaxi a orasului Guiyang, din sud-vestul Chinei.

In acest mediu cu o densitate urbana crescuta, limitele urbanizarii sunt controlate de natura; cladirile preiau dinamica topografiei sitului, comunicand cu peisajul intr-un mod cat se poate de interactiv. Verticalitatea generica este inlocuita printr-o taxonomie complexa de activitati urbane, definite printr-o multitudine de legaturi, ocoluri si scurtaturi. Naturalul si artificialul fuzioneaza, dezvaluind imaginea arhitecturii viitorului.
In acest caz, metoda ecologica nu se limiteaza la reducerea consumului de energie, scopul fiind acela de a crea o noua atmosfera urbana echilibrata, ce poate evoca sentimentul de explorare a mediului natural.
Orasul nu mai este determinat de catre logica mostenita a revolutiei industriale (viteza, profit, eficienta), ci mai degraba urmeaza “legile fragile” ale naturii.
Acest experiment colectiv produce astfel un model alternativ si sensibil fata de dezvoltarea centrului urban: o simbioza artificala, in armonie cu natura, in care oamenii sunt liberi sa-si dezvolte propria experienta urbana.
In ultimii ani, China a devenit un laborator international al urbanizarii, in care pot fi observate culmile tendintelor arhitecturale contemporane iar efectele permiterii investitorilor privati in crearea oraselor poate fi pe deplin resimtita.
Acest experiment urban nu isi propune crearea unei realitati urbane ideale, ci poate fi vazut ca o incercare de a conduce tendintele actuale catre forme pure, impreuna cu toate beneficiile si problemele pe care le implica.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Februarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.