Setari Cookie-uri

Regie proprie sau antrepriza? Discutii pe Forum

Daca ti-ai propus sa construiesti o casa alege mai intai modul in care vei proceda: regie proprie sau antrepriza. Afla din parerile membrilor comunitatii care varianta este mai potrivita pentru tine.

Ti-ai propus sa construiesti o casa in viitorul apropiat? Este indicat sa alegi modul in care o vei construi: in regie proprie sau antrepriza. In cautarea noastra am descoperit pe Forum o discutie care trateaza tocmai aceasta problema. Afla din comentariile membrilor Comunitatii care varianta este mai potrivita pentru tine.
Andrei_z18 este cel care deschide acest subiect, cerand cateva pareri de la cei care au trecut prin etapele construirii unei case. "Este printre voi cineva care si-a construit casa in regie proprie? As dori si eu unele sfaturi, deoarece doresc sa construiesc o casa si as opta pentru aceasta varianta. Va multumesc."
Primul raspuns vine de la cornelia_leia aceasta fiind de parere ca: "nu este recomandabil sa executati o casa in "regie proprie" daca nu aveti cunostintele (pregatirea) necesare pentru efectuarea unei constructii cu respectarea proiectului tehnic de executie (PAC). In cazul in care vreti sa executati singur constructia va veti confrunta cu necesitatea existentei la lucrarea (constructia) ce o executati a unui responsabil tehnic cu executia si a unui diriginte de santier. Ambii trebuie sa fie autorizati de ISC Bucuresti. Constructia o puteti incepe dupa obtinerea Autorizatiei de Construire." (Afla mai multe despre Obtinerea autorizatiei de construire).
Ionelpetreaca il sfatuieste pe Andrei sa evite firmele de specialiate, regia proprie fiind o solutie foarte eficienta: "Salut Andrei, eu iti sugerezi sa construiesti in regie , costurile se reduc cu min 30% , singurele conditi ca sa fie totul ok sunt sa iti gasesti o echipa de profesionisti si sa alergi si u putin , durata lucrarilor poate fi de 1,5 luni-3 luni la rosu , depinde de suprafata . Retine nu apela la firme ... te vei arde!"
Najurb ofera o serie de sfaturi utile in ceea ce priveste legislatia. "Daca doriti sa va ridicati casa in regie proprie o sa aveti mai multa bataie de cap, insa diferenta de pret (pentru constructia la rosu) este de 15-20%. In momentul de fata este bine de stiut ca firmele mici de constructii inca mai pot fi convinse sa lucreze "la negru", asta pentru ca banii primiti nu sunt impozabili si le intra direct in buzunar, iar dumneavoastra aveti posibilitatea sa negociati pretul de executie. Chiar daca lucrati in regie proprie trebuie sa indepliniti niste criterii minime pentru a fi in legalitate. In primul rand, firma de constructii pe care o veti angaja trebuie sa aiba un responsabil tehnic de executie (RTE) care va supraveghea executia lucrarii. De el este nevoie in momentul in care se semneaza incheierea lucrarii care trebuie prezentata autoritatilor locale. RTE-ul costa in jur de 150-200 de euro/luna. La sapaturile pentru fundatie, puteti apela la muncitorii firmei de constructii, care pentru o casa de 150 mp va solicita aproximativ 200 de euro, pret negociabil. Unitatea de masura in acest caz este metrul cub la ora lucrata. Astfel, constructia, fara taxele pentru avizare, va va ajunge in acest caz, pentru casa de 150 mp la aproximativ 44.000 de euro. Pretul poate creste sau scadea in functie de abilitatile de negociator de care dispuneti. Trebuie insa sa mai stiti ca noile reglementari din domeniul constructiilor va obliga la respectarea normelor minime de disciplina in constructii. Amenzile variaza intre 1.000 si 100.000 de lei.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Decembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.