Identitatea orasului: centrul istoric

Identitatea orasului: centrul istoric

Modificarea in timp a mentalitatilor oamenilor in ceea ce priveste frumosul, adauga pe scara valorilor noi principii de viata in ceea ce priveste perceperea vechiului.

Modificarea in timp a mentalitatilor oamenilor in ceea ce priveste frumosul, adauga pe scara valorilor noi principii de viata in ceea ce priveste perceperea vechiului. Timpul aduce cu el nu doar invechirea fizica a arhitecturii, ci el mananca si din viata acesteia, din rolul pe care-l avea la un moment dat. Astfel, pentru a se adapta la contemporaneitate, vechilor cladiri li se fac practic mici adaptari la un nou mod de viata. Adaugiri ce sa le reintegreze intr-intr-o noua societate, cu noi principii estetice si noi cerinte functionale.
Multe intrebari apar odata cu intelegerea acestui aspect, iar prima ar fi de ce pastram si nu reconstruim? Oare nu cumva prin distrugerea a tot ceea ce nu intelegem, si a tot ceea ce, in unele cazuri, nu ni se mai potriveste, estetic si functional, ne distrugem chiar pe noi insine? Odata cu aparitia acestui punct de vedere se dezvolta practic dorinta de a pastra, pentru a ne cladi pe noi insine din punct de vedere cultural.
Problema unei atitudini deosebite fata de centrele istorice ale oraselor, in sensul conservarii lor, a aparut in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cand dezvoltarea productiei capitaliste a pretins sistematizarea vechilor orase, iar satisfacerea acestor interese a pus in pericol pastrarea valorilor istorice pe care le includeau centrele lor.
Daca inainte de aceasta data preocuparile de protectie se limitau la cladiri de o deosebita valoare arhitecturala sau istorica, considerate monumente istorice, in etapa aratata se manifesta tendinta extinderii notiunii de monument si, in consecinta, a masurilor de protectie, la edificiile inconjuratoare, chiar daca sunt de o valoare mai redusa, dar care formeaza mediul, ambianta, monumentelor istorice cu caracter de unicat. Treptat, preocuparile se extind asupra cladirilor care, desi nu prezinta o valoare speciala, constituie documente interesante ale trecutului si sunt elemente caracteristice care aduc o contributie importanta la determinarea imaginii de ansamblu a orasului. In cele din urma au fost incluse in randul monumentelor istorice cartiere si chiar orase intregi.

Vizionare placuta


Kudika
29 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri