Setari Cookie-uri

Arhitectura ecologica: High Tech vs. Low Tech

Arhitectura ecologica dezvolta doua directii majore: High Tech si Low Tech.

Arhitectura ecologica
In domeniul arhitecturii, se remarca un interes crescand pentru realizarea de bioconstructii, in studierea si proiectarea constructiilor bioclimatice, punandu-se mult accent pe moderna teorie "Sustainable Architecture".
Arhitectura nu este o forma de poluare in sine, dar este foarte posibil sa fie un factor care sa conduca spre poluare. Plecand de la forma, schite si pana la alegerea materialelelor, arhitectura poate sa influenteze zona in care este aplicata.
Alegerea unor materiale ecologice si folosirea acestora, utilizarea surselor de energie nepoluante pot face arhitectura sa fie ecologica.
Impactul materialelor de constructie asupra mediului
Alegerea materialelor de constructie afecteaza impactul ecologic al constructiilor. Toate materialele sunt procesate intr-un anumit fel inainte de incorporare in cladire. Procesul poate fi minimal, precum in cazul bordeielor care se construiesc din materiale locale, sau extensiv, precum in cazul constructiilor prefabricate. Aceasta procesare a materialelor necesita, in mod inevitabil, utilizarea energiei si genereaza deseuri.
Atunci cand se aleg materialele pentru o constructie trebuie sa se ia in considerare diferiti factori determinati de calitatile materialului:

Citește și:
  • energia necesara pentru producere materialului
  • emisiile de CO2 ce rezulta in urma procesarii materialului
  • impactul asupra mediului inconjurator ce rezulta din extragerea materialului (Ex: lemnul extras din padure, cariera de piatra)
  • toxicitatea materialului
  • transportul materialului in timpul procesarii si livrarii la sit
  • gradul de poluare ce rezulta la sfarsitul vietii utile a materialului

Tendinte in arhitectura ecologica
Necesitatea pentru o arhitectura nedistrugatoare a mediului inconjurator a fost recunoscuta in urma cu cateva decenii. In aceasta perioada au aparut abordari contradictorii: in special high-tech si low-tech.
Directia High-Tech

Vizionare placuta


Kudika
3 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.