Setari Cookie-uri

Cum alegem terenul pentru casa

Atunci cand doresti sa achizitionezi un teren pentru construirea unei case trebuie sa ai in vedere o serie de factori. Nu trebuie sa te limitezi doar la prima impresie pe care ti-o lasa terenul in cauza.

In situatia in care terenul intravilan se afla in zona veche a localitatii este recomandat sa verifici daca acesta este amplasat in zona unor situri arheologice. Pentru acest lucru, avizele necesare se elibereaza de catre Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor.
Pentru a evita unele probleme ulterioare grave, trebuie sa te interesezi si de faptul daca pe terenul respectiv au fost depozitate in trecut deseuri de la diferite fabrici, cum ar fi anumite substante chimice care contamineaza zona.
Piedici serioase apar in situatia in care suprafata de teren este strabatuta de conducte de gaze, apa sau canalizare, in astfel de cazuri constructia fiind imposibila. Acest lucru este valabil si pentru cazul in care pe teren va trece un viitor drum, considerat lucrare de utilitate publica. Toate aceste lucruri le poti afla de la primarie.
Este indicat sa soliciti si un studiu geotehnic, care prezinta capacitatea portanta a solului, in functie de care se va calcula fundatia casei. Cu cat capacitatea portanta este mai mica, cu atat fundatia va fi mai dezvoltata si la adancime mai mare.
De la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara poti afla prin Extrasul de Carte Funciara daca exista sau nu litigii ori ipoteca inscrise pe terenul pe care doresti sa-l achizitionezi. Deasemenea, trebuie verificat daca exista sau nu o suprapunere a cadastrelor cu loturile vecine, iar la prefectura, primarie sau cadastru trebuie sa intrebi daca terenul face obiectul vreunei revendicari in baza Legii nr. 10/2000 si a Legii nr. 18/1991.
Atentie la acte !
Daca te hotarasti sa achizitionezi terenul in cauza trebuie sa verifici neaparat urmatoarele documente :
Actul de proprietate in care se specifica modul de dobandire al terenului.
Certificatul de mostenitor (in situatia in care titularul actului de proprietate a decedat).
Actul de partaj voluntar autentificat (atunci cand exista mai multi mostenitori care detin cota-parte din bunuri si necesita iesirea din indiviziune).
Masuratorile cadastrale si intabularea terenului.
Certificatul fiscal emis de Administratia Financiara sau primaria localitatii, care sa ateste faptul ca impozitele aferente terenului sunt achitate la zi.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Iulie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.