Setari Cookie-uri

Cum alegem terenul pentru casa

Atunci cand doresti sa achizitionezi un teren pentru construirea unei case trebuie sa ai in vedere o serie de factori. Nu trebuie sa te limitezi doar la prima impresie pe care ti-o lasa terenul in cauza.

Atunci cand doresti sa achizitionezi un teren pentru construirea unei case trebuie sa ai in vedere o serie de factori. Nu trebuie sa te limitezi doar la prima impresie pe care ti-o lasa terenul in cauza.
In primul rand terenul trebuie sa fie cuprins in intravilanul localitatii. In situatia in care terenul este situat in extravilan, acesta poate fi integrat in intravilan, dar pentru aceasta este nevoie de aprobarea de catre consiliul local a unui Plan Urbanistic Zonal (P.U.Z.), care creeaza practic un regulament de urbanism cu privire la terenul respectiv.
Terenul situat in perimetrul intravilan al localitatii poate fi apt pentru constructii (curti-constructii) sau dupa caz, teren agricol inapt juridic pentru constructii (teren arabil sau vie, faneata, livada, padure etc.). Trebuie sa ai in vedere faptul ca scoaterea definitiva din circuitul agricol a terenurilor agricole cu o clasa ridicata de fertilitate (categoria I, II), a livezilor, viilor si a padurilor este restrictionata si implica taxe foarte mari.
Inainte de achizitionarea terenului, ar fi indicat sa soliciti emiterea certificatului de urbanism. Acesta iti va spune ce si cum poti sa construiesti pe terenul respectiv : regimul de inaltime maxim, retrageri fata de limitele proprietatii si aliniamente, POT si CUT. Astfel, vei sti daca aceste norme se potrivesc cu casa dorita. Indicativul POT, procentul de ocupare al terenului, este o valoare procentuala ce reprezinta raportul dintre suprafata terenului si suprafata construita. CUT, coeficientul de utilizare a terenului, este raportul dintre suprafata terenului si suprafata desfasurata a constructiei.
O conditie obligatorie pentru emiterea autorizatiei de construire este si existenta unui drum public de acces (sau a unui drept de servitute privind accesul).
Terenul trebuie sa aiba asigurate utilitatile pentru alimentarea cu energie electrica, gaze, apa, canalizare, deoarece, prin lege sunt interzise constructiile in zonele lipsite de utilitati. Daca alimentarea cu apa se poate realiza in regim local, printr-un foraj la o adancime mai mare de 50 m, iar canalizarea cu un tanc septic vidanjabil, energia electrica este absolut indispensabila.
Este indicat sa verifici si faptul daca terenul este amplasat intr-o zona inundabila, avand posibilitatea de a solicita primariei sau Regiei Apelor Romane un aviz care sa ateste acest lucru.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Iulie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.