Setari Cookie-uri

Arhitectura organica

Arhitectura organica isi are radacinile in pasiunea pentru viata, natura, forme naturale si este plina de vitalitatea lumii naturale impreuna cu formele si procesele ei biologice.

Antoni Gaudi - "Park Guell" Ecologic + Individual = Organic
Mai mult decat verde si dincolo de individual, arhitectura organica descrie un mod de abordare a arhitecturii ce depaseste cladirile obisnuite din jurul nostru.
In timp ce arhitectura organica se refera la preocuparile legate de natura, ea reprezinta si spiritul uman, depasind simplul act al construirii unui adapost, catre ceva care da forma si intensifica vietile noastre. Arhitectura organica se refera la expresia individualului si totodata exploreaza nevoia noastra de comuniune cu natura.
Folosind natura ca punct de plecare pentru planuri, o cladire sau un design trebuie sa se dezvolte, asa cum creste natura, dinspre interior spre exterior.
Traditia arhitecturii organice
Arhitectura organica este o traditie vie care dezvolta o serie de noi si interesante directii. Nu este o miscare unitara, ci este diversificata, contradictorie si schimbatoare. Numita cateodata "cealalta directie", arhitectura organica a cunoscut o istorie indelungata, incepand cu Grecia Antica pana la Art Nouveau. Arhitectura organica isi are radacinile in pasiunea pentru viata, natura, forme naturale si este plina de vitalitatea lumii naturale impreuna cu formele si procesele ei biologice. Accentuand frumusetea si armonia, liniile curbe cu formele lor expresive sunt solidare cu corpul, mintea si spiritul uman. Intr-o cladire organica bine elaborata ne simtim mai bine si mai liberi.
Antoni Gaudi - "Casa Mila" Arhitectura organica vazuta ca miscare
Arhitectura organica reprezinta o miscare in arhitectura ce a inceput odata cu sfarsitul secolului al 19-lea. Initiatori precum Louis Sullivan, Frank Lloyd Wright, Antoni Gaudi si Rudolf Steiner au elaborat un tip de gandire arhitecturala, in care accentul principal este pus pe conditia umana, nu doar din punct de vedere functional ci si emotional si imaginativ.
Termenul de Arhitectura Organica a fost inventat de catre arhitectul Frank Lloyd Wright (1867-1959). Acesta a folosit cuvantul organic pentru a-si descrie propria filosofie asupra arhitecturii sale. Poate fi considerat o extensie a invataturilor mentorului sau Louis Sullivan, al carui slogan "forma urmeaza functia" a devenit reperul arhitecturii moderne. Wright a modificat aceasta fraza in "forma si functia formeaza un intreg", revendicand natura ca model fundamental.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.