Setari Cookie-uri

Fosa septica – solutie pentru zonele lipsite de canalizare

Tot mai multe persoane cauta sa se refugieze din marile orase, indreptandu-se spre zonele rurale.

Sapatura va fi realizata in asa fel incat sa depaseasca stratul permeabil cu 50-100 cm, deoarece rolul fosei este de colectare-decantare si de asigurare a infiltratiei apei relativ curate in pamant.
Volumul fosei septice depinde de numarul de utilizatori si de cantitatea apelor uzate deversate. De asemenea, volumul de stocare a noroiului si spumei depind de frecventa vidanjarilor, de temperatura ambianta si de mijloacele de spalat utilizate.
Pentru o casa cu 4-5 locuitori se va sapa o groapa cu laturile de 4 x 5 m, deci cu suprafata de 20 mp care pot fi utilizati ca si gradina. Pe patul filtrant se pot cultiva legume, flori sau iarba dar nu se planteaza arbori.
Fosa septica poate fi din beton, din fibra de sticla sau din polietilena. Apele uzate trebuie sa intre in fosa septica astfel incat sa perturbe cat mai putin curgerea in aceasta, sa deranjeze cat mai putin procesul de sedimentare.
Alcatuirea fosei
Majoritatea foselor se compun din cel putin doua compartimente. Materiile solide se acumuleaza, in general in primul compartiment, unde sufera o fermentatie, si se vor depune la fundul bazinului. Gazele se elimina prin orificii sau conducte de aerisire iar materiile solide se elimina prin vidanjare periodica. Grasimile, uleiurile si alte materii mai usoare decat apa plutesc la suprafata si constituie un strat de spuma susceptibil de a se transforma intr-o crusta destul de dura.
Dupa primul compartiment, un al doilea primeste afluentii decantati sub forma unui fluid limpede. Tinand cont de faptul ca apa rezultata nu este pura, trebuie ca dupa un timp, care poate dura intre 1 si 3 zile, lichidul rezultat sa fie evacuat printr-un sistem de drenare subteran. Aici are loc filtrarea totala, datorita stratului filtrant natural prin care trece.

In situatia in care aveti posibilitatea de a va construi o casa, si ati gasit terenul ideal pentru acest lucru, insa localitatea nu este prevazuta cu un sistem de canalizare, nu renuntati, deoarece fosa septica reprezinta o alternativa care va poate ajuta.
Costuri
Preturile pentru o fosa septica variaza in functie de dimensiune si materialul din care e fabricat, fiind cuprinse intre 3000 si 8000 lei.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.