Setari Cookie-uri

Lumina naturala

Soarele reprezinta bogata sursa de lumina naturala pentru iluminarea formelor si spatiilor in arhitectura.

Prezenta ferestrelor pentru a permite patrunderea luminii naturale intr-o incapere si pentru a permite ocupantilor sa priveasca in exterior, reprezinta un factor major in satisfacerea necesitatilor celor care folosesc acel spatiu. Totusi, uneori este necesara excluderea luminii naturale in scopuri functionale sau spatiul este situat intr-o zona a cladirii in care lumina naturala nu poate fi asigurata. Forma, marimea si pozitia ferestrelor sunt factori foarte importanti deoarece au efecte majore nu doar asupra iluminarii spatiului interior ci si asupra relatiei cu lumea exterioara, asupra infatisarii exterioare a constructiei si, nu in ultimul rand, asupra eficientei energetice a acesteia. Cu toate ca oamenii prefera incaperi luminate natural, trebuie sa se asigure luminarea artificiala, deoarece lumina naturala nu e disponibila intotdeauna sau poate fi inadecvata.
Sisteme de iluminare naturala

Conceptual, iluminarea naturala poate fi distribuita in spatiul interior prin deschideri laterale, de sus sau prin combinatia celor doua tipuri. Tipul de cladire, inaltimea acesteia, conditiile climatice, prezenta unor cladiri adiacente reprezinta probleme care necesita diferite strategii de iluminare.

- Iluminarea laterala singulara asigura dintr-o singura directie o calitate ridicata directionata a luminii.
- Iluminarea bilaterala apare in momentul in care lumina patrunde intr-un spatiu interior din doua directii, imbunatatind uniformitatea distributiei luminii, fiind dependenta de latimea si inaltimea spatiului si de locatia ferestrelor.
- Iluminarea multilaterala patrunde din mai multe directii si are calitatea de a reduce contrastul si stralucirea, imbunatatind uniformitatea luminii pe suprafetele orizontale si verticale.
- Luminatoarele plasate orizontal in acoperisurile plate sau in ape, asigura un nivel uniform de iluminare in cadrul unui spatiu, atunci cand acestea sunt spatiate la un raport de 1.5 cu inaltimea tavanului. Luminatoarele, in general, sunt eficiente pentru iluminarea unor obiecte orizontale si functioneaza foarte bine in cazul cladirilor cu un singur nivel.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.