Lumina naturala

Lumina naturala
Kudika
19 Mai 2008

Soarele reprezinta bogata sursa de lumina naturala pentru iluminarea formelor si spatiilor in arhitectura.

Soarele reprezinta bogata sursa de lumina naturala pentru iluminarea formelor si spatiilor in arhitectura. Penetrand un spatiu prin ferestre sau luminatoare, energia luminoasa a soarelui se napusteste asupra suprafetelor din incapere, le insufleteste culorile si le releva texturile. Prin tiparele schimbatoare ale luminii, si umbrelor pe care le creaza, soarele anima spatiul incaperii, si articuleaza formele din cadrul acesteia. Energia luminoasa poate sa clarifice forma unui spatiu, sau, dimpotriva, sa o distorsioneze, in functie de intensitatea si dispersarea acesteia in cadrul incaperii. Culoarea si stralucirea luminii solare pot crea o atmosfera festiva, in timp ce o lumina naturala difuza poate crea stari de melancolie.
S-a sugerat ideea ca efectele de iluminare pot sa constituie un limbaj aparte. De exemplu, daca se doreste ca un obiect sa primeasca atentie maxima, acel obiect se lumineaza intens, deoarece in momentul in care o persoana paseste intr-o incapere observa prima data obiectul cel mai luminos din spatiul respectiv. Aceasta se numeste atractie fototropica. In cazul obiectului intens luminat mesajul transmis este pur si simplu: „Priveste aici!” Insa, pe de alta parte, daca o sursa de lumina este prea puternica, astfel incat dauneaza ochiului, mesajul transmis este „Priveste in alta parte!” Astfel de consideratii sunt foarte importante in functie de necesitatea iluminarii.
Avand in vedere ca intensitatea si directia luminii solare pot fi anticipate cu usurinta, impactul vizual al acestora asupra suprafetelor, formelor si spatiului unei incaperi, se poate prevede in functie de marimea, locatia si orientarea ferestrelor si luminatoarelor din cadrul incaperii. Se impune astfel o analiza extrem de riguroasa si detaliata inca din stadiul de conceptie a cladirii.
Exista o serie de motive pentru care, in ultima vreme s-a constatat o renastere a interesului pentru folosirea luminii naturale, printre care se numara costul ridicat al combustibililor si constientizarea faptului ca sursele electicitatii au o viata finita. Insa, cel mai important factor il reprezinta aspectele mai putin tangibile ale luminii, care se refera la spiritul uman, si la calitatea traiului.
Prezenta ferestrelor pentru a permite patrunderea luminii naturale intr-o incapere si pentru a permite ocupantilor sa priveasca in exterior, reprezinta un factor major in satisfacerea necesitatilor celor care folosesc acel spatiu. Totusi, uneori este necesara excluderea luminii naturale in scopuri functionale sau spatiul este situat intr-o zona a cladirii in care lumina naturala nu poate fi asigurata. Forma, marimea si pozitia ferestrelor sunt factori foarte importanti deoarece au efecte majore nu doar asupra iluminarii spatiului interior ci si asupra relatiei cu lumea exterioara, asupra infatisarii exterioare a constructiei si, nu in ultimul rand, asupra eficientei energetice a acesteia. Cu toate ca oamenii prefera incaperi luminate natural, trebuie sa se asigure luminarea artificiala, deoarece lumina naturala nu e disponibila intotdeauna sau poate fi inadecvata.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri