Setari Cookie-uri

Lumina naturala

Soarele reprezinta bogata sursa de lumina naturala pentru iluminarea formelor si spatiilor in arhitectura.

Soarele reprezinta bogata sursa de lumina naturala pentru iluminarea formelor si spatiilor in arhitectura. Penetrand un spatiu prin ferestre sau luminatoare, energia luminoasa a soarelui se napusteste asupra suprafetelor din incapere, le insufleteste culorile si le releva texturile. Prin tiparele schimbatoare ale luminii, si umbrelor pe care le creaza, soarele anima spatiul incaperii, si articuleaza formele din cadrul acesteia. Energia luminoasa poate sa clarifice forma unui spatiu, sau, dimpotriva, sa o distorsioneze, in functie de intensitatea si dispersarea acesteia in cadrul incaperii. Culoarea si stralucirea luminii solare pot crea o atmosfera festiva, in timp ce o lumina naturala difuza poate crea stari de melancolie.
S-a sugerat ideea ca efectele de iluminare pot sa constituie un limbaj aparte. De exemplu, daca se doreste ca un obiect sa primeasca atentie maxima, acel obiect se lumineaza intens, deoarece in momentul in care o persoana paseste intr-o incapere observa prima data obiectul cel mai luminos din spatiul respectiv. Aceasta se numeste atractie fototropica. In cazul obiectului intens luminat mesajul transmis este pur si simplu: „Priveste aici!” Insa, pe de alta parte, daca o sursa de lumina este prea puternica, astfel incat dauneaza ochiului, mesajul transmis este „Priveste in alta parte!” Astfel de consideratii sunt foarte importante in functie de necesitatea iluminarii.
Avand in vedere ca intensitatea si directia luminii solare pot fi anticipate cu usurinta, impactul vizual al acestora asupra suprafetelor, formelor si spatiului unei incaperi, se poate prevede in functie de marimea, locatia si orientarea ferestrelor si luminatoarelor din cadrul incaperii. Se impune astfel o analiza extrem de riguroasa si detaliata inca din stadiul de conceptie a cladirii.
Exista o serie de motive pentru care, in ultima vreme s-a constatat o renastere a interesului pentru folosirea luminii naturale, printre care se numara costul ridicat al combustibililor si constientizarea faptului ca sursele electicitatii au o viata finita. Insa, cel mai important factor il reprezinta aspectele mai putin tangibile ale luminii, care se refera la spiritul uman, si la calitatea traiului.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.