Setari Cookie-uri

Arhitectura minimalista

Mies van der Rohe a spus: “ mai putin inseamna mai mult”, pentru a defini simplicitatea creatiilor sale.

Mies van der Rohe a spus: “ mai putin inseamna mai mult”, pentru a defini simplicitatea creatiilor sale. Noi am adaptat acest lucru pentru a reflecta un mod de a trai, atunci cand cineva are nevoie de mai putine lucruri si mai putin spatiu de a le expune. In anii ’60 termenul de “minimalism” a devenit la moda , definind in primul rand un stil de arta, iar apoi de design. In termini arhitecturali minimalismul este “bazat pe un proces de a reducere arhitectura la conceptiile sale esentiale de spatiu, lumina si forma”. Din punctul de vedere al ecologiei, minimalismul este “ exact ceea ce ai tu nevoie pentru a te asigura ca ceea ce detii este sanatos si frumos.”

Termenul de minimalism a mai fost folosit pentru a descrie sculpturile artistilor precum Robert Morris, Dan Flavin, si Donald Jud.

Astazi, termenul este folosit pentru a descrie orice, de la moda si muzica, pana la design si arhitectura.

Lucrarile arhitectilor minimalisti precum Louis Baragn, Claudio Silvestrin si Tadao Ando explora fundamentele spatiului, lumini si materiale evitand maniera stilata. Minimalismul este un stil popular de design interior, cu toate ca recent a inceput sa devina mai delicat si mai standardizat fata de trecutul sau rigid si rece. Fundamentul minimalismului ramane insa acelasi: linii clare, suprafete dure si mobilier jos, dar, mai nou, observam muchii mai slabe, mai multe culori, textura aducand tot mai mult cu textura organica.

Minimalismul nu e o tehnica de reducere a costului unei creatii sau pentru a grabi procesul de constructie. Dimpotriva, proiectele influentate de acest curent sunt adesea complicat de construit, indetaliate si facute cu materiale costisitoare. Acestea creeaza o aura de liniste si inalt rafinament.In general arhitectii si designerii prefera mobilier modern care pot avea linii tari sau fine, din materiale naturale sau sintetice, din culori pale sau stridente. Principala caracteristica a minimalismului este absenta decoratiunilor.

Rezultatul minimalismului nu depinde neaparat de folosirea unor metode elaborate, tehnologie avansata sau materiale specifice, ci doar de un proces rational si simplu, rezultatul putand fi cu usurinta remarcat. De aceea acest mod de a face lucrurile, aceasta sensivitate a designului este atat de des intalnit, avand in vedere ca a evoluat atunci cand efectele globalizarii (in economie) au fost simtite, mai ales in domeniul culturii.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Mai 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.